La Universitat de València i els Instituts d'Estudis Comarcals organitzen una jornada sobre els reptes de la vertebració territorial valenciana
Demà divendres 15 de febrer la Facultat de Geografia i Història acollirà la huitena trobada anual entre la Universitat de València i el col·lectiu d'Instituts d'Estudis Comarcals (IDECOS). La jornada pretén abordar qüestions d'especial actualitat com la comarcalització, l'ocupació o la despoblació en el món rural, des d'una perspectiva territorial.
El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals (FIECOV), amb la col·laboració de la Diputació de València, han dissenyat un programa compost per 4 conferències impartides per experts de la Universitat de València i dues taules redones, una de composició política i una altra amb la participació de diversos instituts d'estudis territorials.
La inauguració de la jornada serà a les 9.45 hores, a càrrec de Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat; Mercedes Berenguer, vicepresidenta de la Diputació de València, Josep Montesinos, degà de la Facultat de Geografia i Història; i Josep V. Frechina, president de la FIECOV.
Les primeres quatre conferències seran impartides per professorat de la Universitat de València. La catedràtica de Geografia Julia Salom se centrarà en les comarques centrals valencianes; el catedràtic Javier Esparcia (Dept. Geografia) impartirà la conferència Prohibit teoritzar: del diagnòstic a l'acció en la lluita contra el despoblament en el medi rural; el professor Joan Carles Membrado (Dept. Geografia) abordarà la complexitat territorial valenciana analitzant les diferents demarcacions o àrees funcionals. I el professor del departament d'Economia Aplicada Joan Sanchis tractarà en la seua conferència la territorialització de les polítiques actives d'ocupació a la Comunitat Valenciana.
La primera taula redona, sota el títol L'organització del territori des de la perspectiva política, comptarà amb representants dels principals grups polítics: Mª Josep Amigó (Compromís), Evarist Aznar (PP), Antonio Montiel (Podem), Rosa Pérez (EU), Mª Carmen Peris (Ciutadans) i Antoni Such (PSPV).
La sessió continuarà a la vesprada amb una taula redona sobre els reptes de la vertebració territorial valenciana. El president de la FIECOV, Josep Vicent Frechina, moderarà el debat en el qual participaran representants de l'Institut d'Estudis Territorials del Caroig (IETEC), Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida (IEVA), Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals "Alfons el Vell", Institut d'Estudis Comarcals de la Foia de Bunyol-Xiva, Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) i l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta Sud.
Aquesta trobada entre la Universitat de València i el col·lectiu d'Instituts comarcals ha arribat a la seua vuitena edició, la qual cosa en paraules del vicerector Jorge Hermosilla "evidència l'estreta i fructífera relació entre la Universitat de València i la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals Valencians (FIECOV), entre la comunitat universitària i els principals centres que abanderen les sensibilitats culturals del territori valencià".
La primera presa de contacte va ser a la tardor de 2010, a l'any següent es va signar el primer conveni de col·laboració institucional, que es va renovar en 2018; durant aquests anys la Universitat de València i els IDECOS han celebrat congressos i trobades sobre medi ambient, educació, economia, turisme, desenvolupament territorial, sostenibilitat, participació, anàlisi electoral, memòria històrica o patrimoni immaterial i, en aquesta vuitena edició, sobre la vertebració territorial valenciana. Es tracta d'una assentada col·laboració que posa de manifest el compromís de la Universitat de València amb el territori i amb la societat valenciana.