elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València ha estat present en 70 municipis valencians durant l'any 2016

    Durant el passat any s'han organitzat un total de 227 activitats en el territori valencià en les quals s'ha congregat a 10.000 persones. Les conferències, jornades, exposicions, programes i altres activitats dutes a terme tenen com a denominador comú el territori i la seua anàlisi, divulgació i posada en valor.

    Al llarg del 2016 el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, mitjançant les labors de gestió de la seua Unitat de Suport, ha realitzat 227 activitats en municipis entre programes, jornades, tallers, exposicions, conferències, trobades, congressos, publicacions i altres col·laboracions. Resposta al caràcter transversal del Vicerectorat, on el caràcter pluridisciplinari és comú. La participació del personal docent i investigador de més de 60 departaments de la Universitat de València així ho constata. S'han emès més de 10.000 certificats als assistents inscrits a aquestes accions formatives.

    En aquest passat any el programa 'UNISOCIETAT', una iniciativa de formació per a persones de més de 30 anys, ha aconseguit una matrícula d'1.500 estudiants. Durant el curs 2016/17 ha estat present en 10 seus: Alzira, Benetússer, Cullera, l'Eliana, Massamagrell, Ontinyent, Paterna, Quart de Poblet, Requena i Gandia (sota la denominació d'UniMajors). En el marc d'aquest programa, al voltant de 200 docents i investigadors de la Universitat han impartit classes o conferències mensuals.

    'Erasmus en el territori' és un altre dels programes territorials de la Universitat de València, organitzat pel Vicerectorat de Participació i Projecció territorial en col·laboració amb el Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació. Es tracta d'un programa de rutes municipals guiades, que té com a objectiu transferir la rellevància del patrimoni cultural i natural valencià als estudiants estrangers -Erasmus i internacionals- que realitzen una estada en la Universitat de València. En l'edició de 2015/2016 es van organitzar excursions a Xàtiva, Requena, Ayora-Cofrentes, Gandia, Llíria, Sagunt, Bocairent, les Terres dels Alforins, Cortes de Pallás, Alpuente-Chelva i l'Albufera.

    Durant el passat 2016 el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial va organitzar 9 exposicions itinerants que han visibilitzat la labor de 92 especialistes; han estat presents en 49 localitats de l'àrea d'influència de la Universitat. Entre les mostres de producció pròpia es troben les de caràcter més territorial, denominades "La Universitat de València i els seus entorns comarcals", en particular les que aborden els espais de la Safor i la Ribera del Xúquer. A més, s'han organitzat exposicions en col·laboració amb institucions, com és el cas de "Paisatges turístics valencians, valuosos i valorats" (Agència Valenciana de Turisme) o "Els recursos territorials valencians" (Diputació de València). De la mateixa manera destaca l'estreta col·laboració amb entitats valencianes com Caixa Popular i Caixa d´Ontinyent, o la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals, entre unes altres.

    El vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, ha destacat la importància dels convenis signats i les 6 càtedres institucionals que s'han creat durant 2016, on el territori és el denominador comú. "L'actual dimensió de la projecció territorial de la Universitat no haguera sigut possible sense la col·laboració institucional", ha assenyalat el vicerector. L'any 2016 s'han signat 3 nous convenis amb entitats locals, en concret amb els ajuntaments de Manises, Siete Aguas i Benetússer, que se sumen als 80 signats en els últims anys.

    La Universitat de València, estretament vinculada a la realitat històrica, social i econòmica valenciana, compromesa amb el seu entorn, està al servei del desenvolupament intel·lectual i cultural dels ciutadans. Un dels objectius de la institució acadèmica és projectar-se activament en el territori mitjançant programes específics de formació, recerca i divulgació. L'any 2010, amb la creació del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, la Universitat de València va iniciar una estratègia de col·laboració i acompanyament institucional amb els ajuntaments, mancomunitats i associacions locals valencianes, amb la intenció d'establir activitats que permeteren transferir a la societat el coneixement produït en les facultats, departaments i instituts d'investigació. Durant l'últim any, la projecció territorial de la Universitat de València s'ha materialitzat en 69 municipis valencians. D'aquesta manera, s'ha estat present pràcticament en la totalitat de les comarques de la Comunitat Valenciana.

    Pujar