elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València descobrix com “entrenar” el sistema immunitari per a combatre nombroses malalties

La Universitat de València descobrix com “entrenar” el sistema immunitari per a combatre nombroses malalties
  • El grup d'investigació ha publicat un nou estudi en el qual han descobert nous mecanismes moleculars encarregats d'establir una memòria immunitària

El grup d'investigació ‘Immunologia de les infeccions fúngiques’ de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (Biotecmed) de la Universitat de València ha publicat un nou estudi en el qual han descobert nous mecanismes moleculars encarregats d'establir una memòria immunitària en les cèl·lules mare hematopoètiques (cèl·lules mare de la sang i del sistema immunitari). En l'estudi han descrit com la molècula GM-CSF pot modificar la resposta immunitària i aplicada en certs fàrmacs podria utilitzar-se per a desenvolupar noves immunoteràpies per a combatre nombroses malalties.

Aquest grup ja va estudiar anteriorment com les cèl·lules mare hematopoètiques responen a les infeccions, concretament a les provocades pel fong patogen oportunista Candida albicans, per a incrementar la producció de cèl·lules del sistema immunitari innat (les primeres a respondre a les infeccions). A més, van vore com aquestes cèl·lules mare donen lloc a cèl·lules immunitàries innates "millorades" per a lluitar contra la infecció, establint el que es coneix com a ‘immunitat entrenada’.

En aquest nou estudi liderat per l'investigador Alberto Yáñez, s’aprofundeix en els mecanismes moleculars encarregats de regular aquesta memòria immunitària en les cèl·lules mare hematopoètiques. Concretament, l’equip d’investigació ha vist que la molècula GM-CSF (Factor d'Estimulació de Colònies de Granulòcits i Monòcits), encarregada d'estimular la producció de cèl·lules del sistema immunitari innat, és capaç d'activar mecanismes moleculars, fins ara desconeguts, en les cèl·lules mare hematopoètiques que desencadenen canvis epigenètics (modificacions que afecten l'activitat genètica sense canviar la seqüència de l'ADN) per a modificar la resposta immunitària.

A més, l’equip d’investigació ha vist que les modificacions induïdes pel GM-CSF poden ser modificades amb la utilització de certs fàrmacs per a potenciar o disminuir la funció de les cèl·lules immunitàries innates. “Els resultats d'aquest estudi podran contribuir al desenvolupament de noves immunoteràpies per a combatre malalties en les quals el sistema immunitari juga un paper important, com per exemple infeccions, malalties autoimmunes, inflamatòries o el càncer" indica Paula Guerrero, primera autora de l'article i investigadora predoctoral de la Universitat de València.

Aquest estudi ha sigut publicat en la prestigiosa revista científica ‘Blood’ de l'’American Society of Hematology’ https://doi.org/10.1182/blood.2024024330

Pujar