La Universitat de València debat sobre els 30 anys d’Espanya a la UE
Amb el títol '30 anys d'Espanya a la Unió Europea', la Universitat de València organitza la segona edició del cicle Desembre Europeu, una iniciativa que pretén fomentar el debat sobre el futur d'Europa com a espai comú d'intercanvi cultural i social. Les jornades, que compten amb un intens programa d'activitats, se celebraran de l'1 al 20 de desembre, amb el Col·legi Major Rector Peset com a espai principal de la trobada.
La programació, que inclou debats, exposicions, conferències, cinema i teatre, arranca dijous dia 1, amb la intervenció de Joaquín Almunia, comissari d'Economia de la Unió Europea entre 2004 i 2009, qui oferirà la conferència inaugural amb el títol de les jornades, '30 anys d'España a la Unió Europea'. L'acte tindrà lloc a la Sala Sánchez Ayuso de la Facultat d'Economia, a les 12 hores.
El Desembre Europeu ve especialment carregat en el capítol de debats i conferències. Divendres dia 2, se celebrarà l'edició d'hivern del 'Café amb Projectes', on es posaran sobre la taula projectes de ciutadania que aportaran ONG i associacions cíviques com ara Atelier ONGD, amb la iniciativa 'Joventut unida per una Europa més transparent'; EuropImpulse Training, amb el projecte 'Keeping Democracy Alive'; Asociación Recreatura, amb la proposta 'Stay Human'; o Albergue La Surera que, dins del programa LEADER, presentarà una idea per a dinamitzar el territori de l'Alt Palància; entre unes altres. El Café serà a la Sala de Seminaris del Col·legi Rector Peset, a les 11 hores.
Dimecres dia 7, a les 19 hores, també al Rector Peset, es farà un diàleg obert sobre la visió d'Europa que tenen els estudiants. Estarà moderat pel president de l'Academic Cooperation Association (ACA), Bernd Wächter. L'activitat, organitzada pel Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació, serà en anglés amb traducció simultània.
Hi haurà dues taules redones els dies 14 i 15. La primera (19 hores), titulada 'Al servei d'Europa, valencians a Brussel·les', comptarà amb el delegat del Consell per a la UE, Joan Calabuig, com a moderador, així com amb les intervencions dels especialistes José Luis Iglesias Buhigues, Ricardo Gosalvo i Alfredo Escardino. La segona (19 hores), que abordarà la mirada sobre Espanya dels corresponsals estrangers, serà una taula de periodistes -amb Aurora Mínguez, de RTVE a París; Martin Dahms, corresponsal de 'Frankfurter Rundschau' i 'Beliner Zeitung'; i Paola del Vecchio, corresponsal d''Il Mattino' de Nàpols i 'Il Messaggero' de Roma-, moderada pel professor de Periodisme Francesc-Andreu Martínez Gallego.
Finalment, divendres 16, el professor José Díaz Lafuente presentarà l'edició del llibre electrònic 'Montblanc, recursos educatius sobre la Unió Europea' del 2016 al Rector Peset (19 hores). Escrit pel mateix Díaz Lafuente i editat per Faximil Edicions Digitals, amb el suport del Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València, aquesta eina digital està disponible en castellà i en català, i la seua descàrrega és totalment gratuïta.
Activitats culturals
D'altra banda, el cinema i el teatre aportaran a la programació el costat més lúdic de la cita amb el Desembre Europeu. Es projectaran quatre films entre l'Institut Français de Valencia i el Col·legi Major Rector Peset: el dia 7, 'Le mépris', de Jean-Luc Godard (Itàlia); el dia 13, 'Concursante', de Rodrigo Cortés (España); el dia 14, 'Les lignes de Wellington', de Valéria Sarmiento (Portugal); i el dia 20, 'Le Capital', de Costa Gavras (França). Les pel·lícules es visualitzaran totes en VOSE.
Quant al teatre, el projecte europeu Escena Erasmus de la Universitat de València interpretarà l'obra '1936-2025: La Guerra Civil Europea', a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau (19:30 hores), amb direcció d'Antoni Tordera.
Per últim, dues exposicions tanquen l'apartat cultural. La Sala de la Muralla del Rector Peset acollirà les mostres '30 anys de la UE a Espanya' i 'Voyage au Senegal', que s'inauguraran el dia 2, a les 19 hores, i romandran obertes al públic, amb entrada lliure, durant tot el cicle.
Tota aquesta programació (d'accés lliure, excepte l'obra teatral que requereix entrada en http://fguv113.uv.es/tenda/entrades/) és possible gràcies a l'impuls del projecte Desembre Europeu, el qual compta amb la coordinació de diversos organismes de la Universitat de València: els vicerectorats d'Internacionalització i Cooperació, i de Cultura i Igualtat; el Col·legi Major Rector Peset; i el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València. A més, hi col·laboren institucions i organismes públics externs com ara la Direcció General de Relacions amb la Unió Europea i l'Estat de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València, l'oficina Europe Direct Valencia i l'Institut Français de Valencia.
Més informació i programa detallat, en el web http://cde.uv.es i a través del 'hashtag' #DesembreEuropeu2016