elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València crea la primera cartografia precisa de les inundacions provocades per la DANA

La Universitat de València crea la primera cartografia precisa de les inundacions provocades per la DANA
  • La cartografia generada pel Departament de Geografia ajudarà a millorar la gestió de l’emergència per tal d’avaluar impactes, gestionar ajudes o dissenyar propostes d’actuació.

MÉS FOTOS
La Universitat de València crea la primera cartografia precisa de les inundacions provocades per la DANA - (foto 2)

Una investigació coordinada per la professora del Departament de Geografia de la Universitat de València Carmen Zornoza ha elaborat la cartografia de les inundacions provocades DANA del passat 29 d’octubre. Aquesta delimitació aporta informació necessària per a millorar la gestió de l’emergència, ja que facilita l’avaluació dels impactes, la gestió d’ajudes a les persones afectades i el disseny de propostes per a la reconstrucció de les zones danyades. El resultat d’aquest treball ha sigut incorporat com informació de referència sobre la inundació a l’Institut Cartogràfic Valencià dins del visor oficial.

La professora Zornoza és part del grup INNODES i participa en projectes relacionats amb la gestió i les estratègies de les àrees metropolitanes. En l’elaboració també han participat Javier Serrano y Ana Belén Ruescas, del mateix Departament de Geografia. Serrano ha coordinat les tasques de participació ciutadana, a més, és investigador del projecte per al ‘Desenvolupament de la resiliència social davant el risc d’inundació en un context de canvi climàtic’. La professora Ruescas, Enrique Portales y Luis Gómez-Chiva, del grup Image and Signal Processing, del Laboratori de Processament d’Imatges de la Universitat de València, han col·laborat activament en l’obtenció d’imatges satèl·lit i dades postprocés.

La metodologia per a la creació de la cartografia parteix d’una delimitació inicial de Copernicus EMS Rapid Mapping, la qual requeria millores en diverses zones. Per a això, era necessari combinar tècniques avançades de teledetecció i participació ciutadana, que permeteren tindre un bon coneixement de l’àrea afectada en un curt termini. S’han emprat dades de múltiples fonts: imatges de 2,5 m de resolució proporcionades per Tracasa Global i el grup Image and Signal Processing, la detecció de fang realitzada per Yves Julien de la Unitat de Canvi Global de la Universitat i la informació de persones que coneixen zones afectades.

Una vegada es va produir la inundació era fonamental crear una bona delimitació, per poder conèixer l’afectació de persones, infraestructures i serveis. Les informacions del desastre han de tindre una bona base territorial per entendre l’abast, tant de la emergència com de les necessitats de recuperació. “Crear aquesta cartografia era important i es va convertir en la forma en la que millor podíem ajudar, ja que tenim les tècniques i el coneixement del territori necessari”, afirma la professora i investigadora Carmen Zornoza.

La fase de participació ciutadana ha reunit informació d’entitats locals i persones afectades, proporcionant dades exactes sobre l’abast de les inundacions en les seues àrees. “És una primera aproximació, la qual es perfeccionarà amb estudis de camp addicionals, però la informació de primera mà de persones implicades al desastre ha sigut fonamental per a realitzar-la en temps rècord, només una setmana després del succés”, conclou el professor i investigador Javier Serrano.

El treball s’ha desenvolupat amb el suport d’Ana Camarasa, catedràtica de Geografia Física i directora del grup d’investigació RIUMED, que desenvolupa diversos projectes d’investigació finançats tant pel Govern central com per la Generalitat per tal d’estudiar les pluges torrencials i la seua afecció als barrancs mediterranis, com també el desenvolupament d’eines d’educació social davant el risc d’inundacions, agreujades en l’actual context de canvi climàtic.

Accés al mapa cartogràfic de l’afecció de la DANA: https://uveg.maps.arcgis.com/apps/mapviewer/index.html?webmap=8e6c1d2b364f41c79d27e4dcfdf5475a

Pujar