La Universitat se suma a la ‘Capitalitat Verda Europea’ amb l’exposició ‘Activisme africà contra el canvi climàtic’
Amb aquesta mostra arranca el programa d’activitats en diversos espais universitaris
La Universitat de València, a través del programa ‘Cultura als campus’, inaugura dijous, 8 de febrer l’exposició ‘Activisme africà contra el canvi climàtic’, a les 17.30 hores, en la Facultat de Ciències Socials (Sala Manuela Ballester), al campus dels Tarongers. Amb aquesta exposició la Universitat de València, mitjançant els Vicerectorat de Cultura i Societat, y el Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, se sumen a la Capitalitat Verda Europea 2024.
Amb aquesta exposició arranca el programa d’activitats de la Universitat, sota aquest segell de la Capitalitat Verda, que es plasmaran en diverses iniciatives. Dimarts pròxim, dia 13, la Universitat inaugurarà a Burjassot ‘Què puc fer jo?’ que anima la comunitat universitària, i la societat en general, a seguir un model de vida més sostenible amb il·lustracions de Núria Tamarit.
En l'exposició ‘Activisme africà contra el canvi climàtic’ es mostra i relata la lluita d'activistes africans pel canvi climàtic i els drets humans a través del projecte East African Crude Oil Pipeline (EACOP), un oleoducte de 1.443 quilòmetres entre Uganda i Tanzània liderat per la petroliera francesa Total Energies per a exportar 6,5 mil milions de barrils fora d'Àfrica. Amb una producció estimada de 34 milions de tones anuals de CO₂, aquest duplicarà les emissions actuals d'Uganda i Tanzània i ha sigut fortament confrontat per activistes locals i organitzacions mediambientals, ja que posa en perill la lluita contra el canvi climàtic i incompleix els Acords de París.
A través d'un recorregut d'imatges i textos narrats en primera persona per activistes i conservacionistes, es presenten les seues històries personals i com treballen sota amenaça. S'introdueïxen diferents perfils que aborden una àmplia mirada de les diferents vies que prenen els activistes africans per a lluitar pels seus drets contra les corporacions multinacionals.
L'exposició està comissariada pels periodistes valencians David Soler Crespo i Pablo Garrigos, i per la periodista i politòloga, Soraya Aybar Laafou, en el marc d'una investigació periodística, en la qual van participar els tres comissaris, finançada per les fundacions Pascal Decroos Fund i Journalismfund.eu, publicada a França (Médiapart), Espanya (El País), Bèlgica (MO* Magazine) i Suïssa (Daslamm). Les fotografies van ser preses al setembre i octubre del 2022 en diverses ubicacions d'Uganda i Tanzània.
D'acord amb els responsables d'aquesta exposició, que en aquests moments es troben fora d'Espanya per motius professionals (David Soler, a Nairobi, Pablo Garrigós, a Brussel·les i Soraya Aybar, al Marroc), amb aquest projecte pretenen “lluitar contra els estereotips africanistes”. Entre altres objectius, volen “fer valdre què ocorre en aquests parcs naturals que tant ens atrauen a Occident. És cert que tenen una flora i fauna espectacular, però per ells també passen oleoductes que vulneren els drets humans dels seus habitants. A vegades els expropien les cases i, en altres ocasions, han de suportar que aquestes conduccions passen al costat dels seus habitatges”.
L'exposició, que està organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Societat, amb la col·laboració de Caixa Popular, es complementa amb una sèrie d'imatges que mostren l'impacte mediambiental i en l'hàbitat en les poblacions de girafes Rothschild autòctones en perills d'extinció, les comunitats de ximpanzés així com els boscos de manglars i la barrera de coral africana. Es podrà visitar fins al pròxim 10 d'abril.
Què puc fer jo?, al campus de Burjassot
La Universitat, a través del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible i el Vicerectorat de Cultura i Societat presenten, del 13 de febrer de al març, al hall Biblioteca de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) l'exposició ‘Què puc fer jo?’ com contribuir com a membre de la Universitat a un model de vida més sostenible’ amb il·lustracions de Núria Tamarit.
A través de diversos panells, la comunitat universitària i la societat en general, podran informar-se sobre com mobilitzar-se, consumir, formar-se, investigar, cuidar i cuidar-se des de models de vida i de consum diferents que transiten cap a una societat més sostenible i justa i acomplir els compromisos de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’exposició es podrà visitar fins al dia 20 de març.
Febrer, més exposicions dins del programa ‘Cultura als Campus’
En febrer arriben més exposicions dins del programa ‘Cultura als campus’ promogut per la Universitat de València, mitjançant el Vicerectorat de Cultura i Societat. Aquesta dijous, dia 8, al campus dels Tarongers s'inaugura a les 18.30, al hall de la Facultat d’Economia ‘Ortifurama valencià’, una mostra sobre la història i la realitat valenciana a través de l'humorista gràfic Ortifus (Antonio Ortiz Fuster) i també es pot visitar al a l’Aulari Nord, l’exposició ‘Ocults: animals en l'Antropocè’ una col·lecció d'imatges que reflecteixen i consciencien sobre el problema de l'explotació animal. Les dues exposicions es podran visitar fins el pròxim 10 d’abril.
‘Ortifurama valencià’ és una exposició sobre la història i la realitat valenciana a través de l'excepcional humorista gràfic Ortifus (Antonio Ortiz Fuster, 1948). Aquesta mostra, que es va inaugurar en el Centre Cultural La Nau el gener de 2022, té un caràcter itinerant, i arriba ara al Campus dels Tarongers. La mostra il·lustra els últims 40 anys (1981-2021) de València mitjançant les creacions d’Ortifus. Des de la publicitat institucional, passant per les vinyetes de la premsa diària, les col·laboracions en les Falles i fins a les indicacions per a accedir a un garatge en el centre urbà, els dibuixos d’Ortifus –els seus icònics personatges nassuts-, són presents en multitud d'espais i formats per a constituir l'imaginari popular valencià. La història de València quedaria coixa sense les seues vinyetes que van començar a publicar-se en 1981 en les pàgines de Diari de València per a passar posteriorment a Notícies al Dia i, finalment, al diari Levante-EMV, capçalera que concentra el gruix de la seua producció.
D’altra banda, l’Aulari Nord acull ‘Ocults: animals en l'Antropocè’ una col·lecció d'imatges que reflecteixen i consciencien sobre el problema de l'explotació animal i que es va exposar a La Nau el passat mes de novembre. Patrocinada pel Programa Friends of Thoreau de l'Institut Franklin i la Fundació General de la Universitat d'Alcalá (FGUA), l'exposició naix de la tasca de l'agència We Animals Media, fundada el 2019 per la premiada i mundialment coneguda Jo-Anne McArthur, principal representant del “fotoperiodisme animalista”, i reuneix el treball de díhuit professionals de la fotografia que han documentat les condicions de vida i mort dels animals en granges, escorxadors, laboratoris, circs, zoològics i altres llocs on són utilitzats com a recursos o entreteniment.
Totes les exposicions del programa Cultura als campus en https://www.uv.es/cultura