La Universitat presenta l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat
La Universitat de València ha presentat hui la nova Aula d’Arts Escèniques. Si fins ara, la Universitat ha ofert una programació teatral setmanal per la qual va rebre el Premi Micalet de Teatre de la Generalitat Valenciana a través de l’Aula de Teatre l’any 1998, a partir d’ara l’Aula d’Arts Escèniques amplia l’oferta amb programació regular de dansa i des del vessant formatiu mitjançant tallers, cursos i seminaris.
En l’àmbit formatiu, l’Aula d’Arts Escèniques ha estat possible en part gràcies a la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, que cedirà part de les seues instal·lacions a l’edifici Rialto per acollir les classes de dansa dirigit a l’alumnat de la Universitat. La presentació de l’Aula d’Arts Escèniques ha tingut lloc hui a la Sala Gonzalo Montiel del Centre Cultural La Nau en una roda de premsa amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; Laura Monrós directora de l´Aula d’Arts Escèniques de la Universitat i Roberto García, direcció adjunta d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura.
Amb plena voluntat de treballar en el món de la dansa de manera continuada i de donar a conéixer la dansa no només com un art i un espectacle, sinó també com un mitjà de creixement, sorgeix aquesta nova àrea de dansa de la Universitat de València.
L’activitat de l’Aula d’Arts Escèniques s’estructura en tallers impartits per mestres i coreògrafs professionals -per als pròxims dos anys Yoshua Cienfuegos i Maynor Chaves, que a més d’ensenyar dansa a l’alumnat de la Universitat, aprofundiran en la creació d’espectacles-mostra així com en altres àrees de la creació artística: la producció i la gestió d’arts escèniques, creació de vestuari, escenografia, dramatúrgia... En aquest punt, l’àrea de dansa col·laborarà amb alumnes d’altres departaments de la Universitat o altres escoles en aquestes disciplines, com ara l’ESAD, l’Escola de Disseny o el Conservatori Superior de Música de València.
A part dels tallers i les mostres, l’Àrea de Dansa promourà la dansa dins de la Universitat de València més enllà del caire formatiu, ja siga a través de xarrades, conferències, programació d’espectacles de dansa i vídeo-dansa a la Sala Matilde Salvador de La Nau oberts per a tot el públic.
Tant Antonio Ariño com Roberto García s’han felicitat perquè la Universitat haja fetel pas de constituir una secció de dansa pròpia, perquè si bé ja programava espectacles i donava suport a festivals, estimular la creativitat artística és una de les funcions indefugibles de les universitats que són també, segons ha recordat Ariño, “laboratoris d’innovació cultural a més d’estimular la raó crítica i la divulgació científica”. “L’aposta per la dansa esdevé una actuació per crear ciutadans sensibles, a més de crítics, altra de les grans missions de la Universitat”, ha afegit García.
El Rialto, com a espai de dansa
Aquest matí s’ha formalitzat la col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura per la qual des de la Direcció Adjunta d’Arts Escèniques, s’ha establert que se cedeix una aula de l’edifici del Teatre Rialto, per a la realització de les classes de dansa de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València, en un horari de 18 a 20 hores, els dimarts i els dijous, del 17 d’octubre de 2017 fins al maig del 2018.
D’acord amb Laura Monrós, l’objectiu és incorporar la dansa a la Universitat, com hi ha d’altres disciplines artístiques (teatre i música) entre l’alumnat de la institució.
La proximitat de l’edifici Rialto i el Centre Cultural de la Nau de la Universitat de València és de vital importància per al bon desenvolupament del treball i el sorgiment de sinergies de col·laboració entre els dos organismes.