La Universitat Popular facilitarà l’accés preferent a persones cuidadores no professionals
La Junta de Govern ha aprovat esta setmana un nou acord regulador dels preus públics d’este organisme autònom
La Universitat Popular (UP) de València atorgarà preferència d’inscripció a totes les seues activitats a persones cuidadores no professionals. També mantindran facilitats per accedir-hi les persones amb mobilitat reduïda. Així es desprén del nou acord regulador dels preus públics d’este organisme autònom aprovat esta setmana per la Junta de Govern Local, que també contempla exempcions de pagament a dones supervivents de violència de gènere.
La regidora de Servicis Socials i presidenta de l’UP, Isabel Lozano, ha informat d’este acord que “inclou mesures per procurar l’accés a persones que necessiten una protecció especial així com a col·lectius que desenvolupen una tasca social d’especial rellevància i siguen mereixedors d’una compensació”. Segons les seues paraules, “un dels objectius d’UP València és millorar la vida de les persones als barris de la ciutat i amb este acord es dona un pas més en la consolidació de la UP com un dels recursos públics imprescindibles per a la inclusió social, un nòdul necessari en la xarxa pública que afavoreix i sosté les oportunitats de socialització i aprenentatge, que facilita la construcció de teixit veïnal i l’increment de la qualitat de vida”.
Isabel Lozano ha assegurat que “les persones cuidadores compleixen una funció social i, no obstant això, sovint pateixen aïllament i han de fer importants sacrificis en relació a la seua vida laboral, amb conseqüències negatives en els seus recursos econòmics, i en la seua salut i benestar”, i ha explicat que l’acreditació de la condició de persona cuidadora no professional es realitzarà amb la presentació del Programa Individualitzat d’Atenció (PIA) que emet la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
Les activitats de la programació habitual de la Universitat Popular, amb una duració de setembre a juny, tenen un preu públic màxim de 55 euros el curs complet o de 25 € per a aquelles considerades bàsiques i necessàries per a un procés d’integració i participació en la societat (Informàtica, Formació General, Formació Bàsica, Espanyol per a persones estrangeres i Valencià). A més, s’han obert noves formes de vinculació a les activitats de la Universitat Popular, com el programa de tallers de Coordenades, de diferent duració i amb opcions gratuïtes, així com els grups d’autoaprenentatge i els grups de debat i lectura, amb possibilitat de participar en les activitats culturals interdisciplinàries que organitza o gestiona la Universitat Popular amb el seu Servici de Gestió Cultural.
La Universitat Popular de València compta en l’actualitat amb 31 centres en barris i pobles de la ciutat, ofereix una programació de més de 60 activitats i tallers diferents i gestiona més de 50.000 assistències anuals a recursos culturals de diferent tipus.