elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat organitza la I Jornada sobre Mentorització Internacional del Real Colegio Complutense de Harvard

La Universitat organitza la I Jornada sobre Mentorització Internacional del Real Colegio Complutense de Harvard

    La Universitat de València ha acollit la I Jornada sobre Mentorització Internacional del Real Colegio Complutense de Harvard (RCC Harvard) i Universitats Sòcies per mostrar pràctiques d’excel·lència en mentorització de les cinc universitats que formen l’entitat i desplegar un programa conjunt i coordinat en aquesta matèria. L’encontre ha dissenyat els continguts, les actuacions i l’estructura que permeten el creixement, la millora i visualització del programa.

    L’acte d’inauguració de la I Jornada de Mentorització Internacional ha estat copresidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; el rector de la Universidad Complutense de Madrid, Carlos Andradas; el director de l’Agència Valenciana d’Innovació, Andrés García; i el director de Convenis i Mecenatge de Santander Universidades, José María García.

    El rector Carlos Andradas ha recordat que l’any pròxim està prevista la renovació del conveni de RCC Harvard, el que suposaria el tercer decenni de col·laboració conjunta. "Aquesta jornada, a més de posar en valor el paper de mentorització que realitza el RCC Harvard, hem d’aconseguir facilitar a les noves generacions la possibilitat d’internacionalització i el canal de retorn que s’obri amb aquestes accions", ha afirmat Andradas.

    Per la seua part, la rectora Mª Vicenta Mestre ha rememorat la seua estada a Harvard el passat mes d’abril "i com de positius eren els testimonis dels alumnes i professors que estaven al RCC Harvard, que posaven en valor el gran enriquiment que suposava per a ells poder estar formant-se i investigant en la que es considerada en molts rànquings la millor universitat del món".

    El director de l’Agència Valenciana d’Innovació, Andrés García, ha asseverat que "front als nous reptes que ja estan presents a la nostra societat, com el big data o la computarització, l’estratègia de mentorització es demostra fonamental per a que les empreses tinguen una visió de futur i estiguen preparades per als nous desafiaments que es presenten".

    Finalment, el director de Convenis i Mecenatge de Santander Universidades, José María García, ha destacat "el paper que tenen les universitats com l’agent transformador social més important". A més, ha afirmat que "el programa d’internacionalització Santander Universia forma part del compromís que tenim des del Santander amb la societat i l’educació".

    A la inauguració també han assissit el vicerector d’Internacionalització, Carles Padilla; la vicerectora d’Innovació i Transferència, Mª Dolores Real; la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero; la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez; el gerent de la Fundació General de la Universitat, Cristobal Suria; el director de l’Institut Confuci, Vicent Andreu; la directora d’UVocupació, Marisa Quintanilla; el director de l’Escola de Doctorat, José Vicente Bagán, i nombrosos degans i vicedegans de diverses facultats.

    El Real Colegio Complutense de Harvard (RCC-Harvard) és un centre espanyol afiliat a la Universitat de Harvard des del 1990, l’objectiu del qual és brindar cooperació acadèmica, científica i cultural al sistema espanyol d’educació superior. Promou i desenvolupa activitats en tots els àmbits del triangle del coneixement i durant els últims 29 anys ha donat suport a 5.000 alumnes i visitants, així com a al voltant de 1.000 projectes de recerca i programes per a professorat i estudiantat graduat. El formen les universitats Complutense de Madrid, d’Alcalà, de Sevilla, Politècnica de Madrid i la Universitat de València.

    La jornada de dimecres ha inclòs cinc ponències i una sessió de treball dels comitès científic i organitzador. Ha estat patrocinada pel Banc Santander i ha tingut com a objectiu crear una xarxa de mentores i mentors –personal docent i investigador i doctorandes i doctorands que hagen rebut les ajudes del RCC-Harvard– que informen i assessoren potencials sol·licitants d’aquestes beques.

    En la sessió, organitzada en la Universitat amb el suport de l’Escola de Doctorat i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, també es reflexionà sobre el valor dels programes de mentorització internacional universitaris, així com del seu impacte en l’ocupació i s’exposaren altres experiències existents en aquesta matèria.

    L’assessorament proposat planteja accions com ara comunicar informació del programa mitjançant webinars especialitzats i altres mitjans telemàtics o presencials; transmetre l’experiència adquirida en activitats del RCC-Harvard; ajudar en la preparació de documents com cartes d’acceptació o l’elaboració del Curriculum vitae, o assistir en la cerca de contactes i oportunitats en la Universitat de Harvard.

    En les ponències previstes es tractà la mentorització per al ple desenvolupament del personal investigador (a càrrec de Xavier Ronald, EU Project manager de la FECyT); la mentorització en el marc del RCC-Harvard (per José Manuel Martínez, director del Col·legi Complutense) i aquesta pràctica a la Universitat de València (per Manuel Guillén, representant de la institució en el RCC-Harvard). També es tractà la mentorització universitària i la seua relació amb l’ocupació (Marisa Quintanilla, directora d’Ocupació de la Universitat) i l’experiència de l’International Mentoring Program, a càrrec de Guillermo Palao, representant de la UV en el consell assessor del RCC-Harvard. També va incloure una sessió de treball dels comitès científic i organitzador.

    Pujar