elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de Maastrich investeix al professor José María Peiró com a ‘doctor honoris causa’

La Universitat de Maastrich investeix al professor José María Peiró com a ‘doctor honoris causa’

    La Universitat de Maastrich ha investit a primera hora de la vesprada del divendres 31 de gener al professor de la Universitat de València José María Peiró com a nou ‘doctor honoris causa’ de la institució acadèmica. La investidura ha coincidit amb el 44 aniversari de la fundació d’aquesta universitat, la més internacional d’Holanda, amb quasi la meitat de l’estudiantat estranger. La cerimònia ha estat dirigida pel rector, Rianne Letschert.

    José María Peiró és catedràtic de Psicologia Social i de les Organitzacions de la Universitat de València. La vespra de la seua investidura va pronunciar una conferència amb el títol “Són els treballadors feliços més productius?” en la qual va abordar el tema de la sostenibilitat del benestar i de l’acompliment en el treball. “Tots dos factors -va assenyalar- han de fer sinergia i contribuir a la seua sostenibilitat mútua. Un treball amb elevat benestar però baix rendiment no és probable que siga sostenible durant molt de temps i tampoc ho serà aquell que exigisca una alta productivitat sense que implique benestar per al treballador. Aquests dos aspectes són doncs crucials perquè hi haja sostenibilitat en el treball: el benestar del treballador en una empresa saludable i l’acompliment eficaç del treballador en una empresa productiva i competitiva”.

    El professor Peiró va recordar que s’estan produint canvis de gran importància en el món de l’empresa (i en la societat en general): la digitalització, la flexibilitat laboral, l’economia “gig”, la competició globalitzada, les migracions i els canvis demogràfics i la incorporació d’una nova generació (“millenial”) al treball. Aquestes transformacions, va explicar, estan influint de manera important en el que és treballar hui i en el que exigeix la gestió i desenvolupament dels recursos humans per part de les empreses en l’actualitat. “Aconseguir que benestar en el treball i acompliment eficaç i productiu siguen tots dos sostenibles és un repte que cal afrontar si s’ha d’aconseguir una economia i una societat sostenible en els seus aspectes socials ambientals i econòmics”, va concloure.

    Llicenciat (1975) i doctor (1977) en Filosofia i Lletres (U. València), José María Peiró es va llicenciar en Psicologia (1976) (U. Complutense de Madrid). Catedràtic de Psicologia Social i de les Organitzacions (U. València). Doctor honoris causa (U. Miguel Hernández d’Elx, (2017) i l’U. Metodista (São Paulo, 2010). Ha sigut director de l’Institut Universitari d’Investigació IDOCAL i president de l’Associació Internacional de Psicologia Aplicada (2011-2014). Autor de més de 50 llibres i capítols de llibre, i de 130 articles publicats. Està especialitzat en inserció laboral dels joves, qualitat de servei, clima i cultura en les organitzacions, equips de treball, aspectes psicosocials de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) i  prevenció de riscos psicosocials.

    Pujar