elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat lidera un projecte europeu sobre l’impacte social de la cultura

    La Comissió Europea, a través del programa Horitzó 2020, finançarà amb 2,98 milions d’euros un projecte d’investigació sobre l’impacte social de la cultura, que lidera el grup d’investigació d’economia de la cultura de la Universitat de València (Econcult). La investigació començarà a principis de 2020 i es desenvoluparà al llarg de tres anys.

    Els objectius del projecte, segons explica el director de Econcult, Pau Rausell, són “generar un marc contrastat i basat en l’evidència del valor social i els impactes de les polítiques i pràctiques culturals, i proposar un conjunt provisional de fonts de dades estadístiques que puguen complementar les mesures existents sobre el valor social i els impactes de la cultura, afegint els seus efectes sobre el benestar i la salut personal, la participació i la implicació dels ciutadans, la identitat urbana i la cohesió social”. Les propostes, en el cas que demostren la seua viabilitat i utilitat, s’incorporaran a les estadístiques oficials de Eurostat.

    Com a primer nivell d’experimentació durant el projecte, el model es provarà en deu projectes pilot de ciutats europees. La proposta parteix d’un consorci de deu membres que inclou a les universitats de Barcelona, Politècnic de Milà, Rijeka i València, la consultora especialitzada en cultura, KEA European Affairs, l’oficina francesa de promoció de projectes europeus Relais Culture Europe, l’empresa pública de la ciutat d’Atenes Daem, l’empresa de comunicació Worldcrunch i les ciutats de Rijeka (Croàcia) i Cluj_Napoca (Romania). Al costat d’aquest consorci es compta amb un panell de ciutats on es desenvoluparan accions, prototips i experiments, entre les quals es troben la pròpia ciutat de València, Barcelona, Milà, Gant, Varsòvia, Issy-els-Molineaux i Turku.

    La proposta compta amb l’aval de nombroses institucions i en el cas de València amb el suport de les Naus i de la Conselleria de Educació, Investigació, Cultura i Esport. Els resultats del projecte, segons Rausell, “tindran un clar impacte en l’ecosistema cultural i creatiu de la Comunitat Valenciana i suposen el lideratge valencià, en el context europeu, en l’àmbit de l’anàlisi de les polítiques orientades als sectors culturals i creatius”.

    Econcult és un grup d’investigació del Departament d’Economia Aplicada, que compta amb una densa xarxa de relacions amb diferents organitzacions, empreses i institucions acadèmiques i no acadèmiques d’Europa, Àsia i Iberoamèrica. A més Econcult és un agent actiu en la dinamització de la cultura i la creativitat a nivell territorial sent responsable d’iniciatives com el document de planificació cultural de la Generalitat Valenciana 2016-2020 “Fes Cultura” o la “Estratègia Taronja” de la direcció general de Model Econòmic del Govern autonòmic. Pau Rausell també és codirector de la candidatura de la ciutat de València a capital mundial del disseny per a 2022.

    Pujar