La Universitat i l'Ajuntament de València distingeixen amb 30.000 euros els huit projectes guanyadors d’Emergents
El programa d'ajudes Emergents a projectes de creativitat, innovació i inclusió sociocultural a la ciutat de València ha donat a conéixer els 8 guardonats i els 4 accèssits de la seua cinquena convocatòria. Las propostes premiades per aquesta iniciativa impulsada per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, i l'Ajuntament de València, des de la Regidoria de Joventut, es repartiran un total de 30.000 euros en ajudes per al seu desenvolupament.
Emergents té la col·laboració de la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de València i està destinat a donar suport a intervencions socioculturals organitzades per entitats o col·lectius que es realitzen al terme municipal de València. Aquestes iniciatives de caràcter social i cultural rebran cadascuna un màxim de 4.000 euros per desenvolupar activitats relacionades amb els àmbits de les arts escèniques, la pedagogia, l’urbanisme i les arts visuals. En aquesta ocasió, i atesa la situació de l'estat d'alarma, la resolució de la concessió dels premis s'ha fet per videoconferència.
Les 8 propostes guanyadores destaquen tant per la seua diversitat de activitats com per la seua localització a diferents punts de la ciutat.
‘Valentiae Labyrinthus’ es basa en l'ús de l'scape room educatiu amb la finalitat de promoure la inclusió social i cultural al municipi de València, en concret als barris de Natzaret i Quatre Carreres.
Hi ha quatre projectes basats en les arts plàstiques: ‘Sliding Libray’, que es desenvoluparà al barri d'Orriols i que pretén rescatar la memòria documental i oral dels Orriols; ‘Las paredes son la imprenta de los pueblos’, que consisteix a dur a terme una intervenció mural col·lectiva que permeta aprofundir en les relacions espacials amb la perifèria, al barri de la Torre; ‘Critic/Citric’, des de Benicalap, que proposa una intervenció artística en l'entorn urbà amb la utilització del taronger com a element per captar l'atenció; i ‘Sostenibilidad 3F 0.2’, que tracta de la problemàtica ambientalista a través de les arts.
En aquesta edició d'Emergents també han sigut premiats projectes relacionats amb l'urbanisme, les ciències socials i la música. Així, ‘Places vives’, que es durà a terme a Ciutat Vella , proposa una jornada d'activitats a les places per reflexionar conjuntament sobre la recuperació de l'espai públic com a espai de convivència veïnal; ‘Grinot’ convida a potenciar l'horta i el seu entorn, des del barri de Benicalap; i, finalment, ‘El Centro Ocupacional de La Torre Conta al Caribe’ es basa en el desenvolupament d'habilitats musicals a través de la música moderna dirigit a col·lectius amb diversitat funcional, des del barri de la Torre.
Els quatre projectes que han aconseguit accèssits sense dotació econòmica són un laboratori de creació i intercanvi generacional “ecopoètic” al barri de la Saïdia, un taller de fanzins contra del racisme i el masclisme al Grau, un projecte fotogràfic a Benicalap, que pretén prevenir la discriminació, la violència i qualsevol símbol d'intolerància, i ‘Crea tu propio país’, una proposta pedagògica que proposa propiciar la integració i la inclusió social de xiquetes i xiquets al barri de Nou Moles.
Des del 2016 s'han atorgat 120.000 euros en ajudes a 37 projectes destinats a promoure la inclusió social i cultural a diversos barris de la ciutat de València a través de les arts escèniques, la pedagogia, l'urbanisme i les arts visuals entre col·lectius vulnerables i amb l'objectiu de donar consciència sobre el valor de l'educació cultural per fomentar el canvi.
Emergents forma part de La Nau Social, una línia d'actuació del Vicerectorat de Cultura i Esport que inclou diferents programes per fer més accessible la cultura, disminuir les desigualtats per mitjà de la intervenció sociocultural i canalitzar l'impuls cultural espontani.