elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat inaugura a Madagascar una seu del seu Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària

La Universitat inaugura a Madagascar una seu del seu Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària

    La Universitat de València ha inaugurat, a Antananarivo (Madagascar), la segona seu internacional del seu Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament.

    La seua principal tasca de camp es realitzarà en l’aldea rural de Soavinarivo, a la seua escola i menjador infantil, on es duran a terme tasques d'Educació per a la Salut (EpS) amb 240 alumnes i 7 professors i professores que la integren. Així mateix, en l'àmbit escolar, l'Observatori col·laborarà en el diagnòstic, control i tractament de les malalties parasitàries; en l'avaluació nutricional; així com en l'optimització de l'alimentació oferida pel menjador.

    D'altra banda, col·laboraran en la construcció de nous pous i punts d'aigua segura per a la comunitat en general -juntament amb els dotze que tenen actualment- per a la millora de la qualitat de vida de la població.

    La nova seu serà codirigida per María Trelis, professora de l'Àrea de Parasitologia i per José Miguel Soriano, professor de l'Àrea de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València. L'Observatori s'integra dins del living lab Food&HealthLab, promogut pel Campus d'Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS, mitjançant el programa de creació d'Ecosistemes Innovadors finançat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que també compta amb el suport de l'Oficina de Polítiques per a l'Excel·lència de la Universitat de València. Les activitats de l'Observatori compten amb el suport de la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF) de la Fundació Lluís Alcanyís-Universitat de València; el Gastrolab de l'Institut de Ciència dels Materials-Parc Científic de la Universitat de València i la Unitat Mixta d'Investigació en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica Clínica de la Universitat de València-Institut d'Investigació Sanitària La Fe.

    En la posada en marxa del centre s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Lluís Alcanyís-Universitat, el Projecte Willka, l'Associació Educació Música i Compromís Cooperació de València, l'ONG FAMI (Fikambanana ho an'ny Ankizy MIvoatra) i l'Institut Pasteur de Madagascar.

    L'Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament es va crear en 2007 d'acord amb un projecte cofinançat per la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, i compta com a membre d'honor amb Jacques Diouf, exdirector general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). Durant els següents anys, i fins a hui, ha obtingut cofinançament per part de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), cosa que va permetre obrir una seu al Caire (Egipte) en 2016, i treballar en projectes de cooperació al desenvolupament al Perú, Camps de Refugiats del Sàhara, Ucraïna i l'Argentina, entre altres. En 2019, l'Observatori va ser guardonat amb el Premi ‘Manuel Castillo’ dins de la Categoria ‘Luis Vives’ de la Universitat de València, per la seua trajectòria en aquests anys en diversos països.

    Pujar