elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat acull dilluns un debat sobre els ventres de lloguer i les postures del feminisme

    La Nau Centre Cultural acull el proper dilluns 12 de desembre el debat: Ventres de lloguer. Tot el feminisme diu que no? que tindrà lloc a les 18:30 hores en el Paranimf i que comptarà amb la participació de la filosofa feminista Alicia Miyares i l'activista social i també feminista Beatriz Gimeno.

    El debat s'inscriu dins del cicle 'La Nau de la Igualtat' que té com a 'objectiu el fet de polemitzar sobre temes clau en el pensament feminista i fomentar la reflexió i el diàleg per poder avançar i aconseguir posicions més consensuades que afavorisquen la lluita i les conquestes socials en matèria d'igualtat.

    I és que, l'any 2015, més de 1.000 parelles de l'estat espanyol van tindre una criatura mitjançant un ventre de lloguer o maternitat subrogada, terme que es fa servir de manera més tècnica. Una xifra molt més elevada que la de les parelles que van adoptar una criatura a l'estranger. És per això que la Unitat d'Igualtat ha volgut promoure un debat davant la preocupació del moviment feminista sobre les notícies i els pronunciaments a favor de la regulació de la pràctica de llogar ventres de dones a favor de tercers. La gestació subrogada no és legal a Espanya, però cada vegada hi ha més parelles que van a l'estranger per fer realitat el seu objectiu de maternitat i paternitat.

    En aquest debat, moderat per la periodista Anna Gimeno, es posarà èmfasi en la salut de les dones a disposició del mercat, la feminització de la pobresa, l'explotació i apropiació del cos de la dona, el tràfic d'úters...

    Unes notes sobre les ponents:

    Alicia Miyares és doctora en Filosofia i professora de Filosofia d'ensenyament secundari. Les seues línies d'investigació són els aspectes socials, polítics i morals del segle XIX i la seua repercussió en la història del feminisme, el feminisme com a filosofia política i la democràcia actual i el seu perfeccionament.

    En la seua trajectòria ha combinat la teoria amb l'activisme polític, i s'ha compromès en la necessària vinculació del feminisme amb polítiques públiques d'igualtat. Ha sigut cap de gabinet de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern d'Astúries (1993-1995 Principat d'Astúries), consellera tècnica de la Unitat d'Igualtat "Dona i Ciència" del Ministeri d'Educació i Ciència (2006-2008), assessora del gabinet de la Vicepresidència Primera del Govern (2008-2011) i integrant del Consell Rector de l'Institut Asturià de la Dona i secretària de l'Associació Espanyola de Filosofia María Zambrano. Algunes de les seues publicacions: Democracia feminista, Multiculturalismo, coeducación y ciudadanía, Los buenos sentimientos, La década del 'tú mismo'...

    Beatriz Gimeno, va estudiar filologia bíblica. És feminista i activista social per la diversitat sexual i pels drets de les persones amb discapacitat. En l'actualitat és diputada en l'Assemblea de Madrid i responsable d'Igualtat en el Consell Ciutadà de Podemos de la Comunitat de Madrid. Ha sigut presidenta de la FLGTB en el període en què es va aprovar el matrimoni igualitari i la llei d'identitat de gènere.

    Pujar