La Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València, seleccionada per a investigar sobre malalties infeccioses
La Unitat de Parasitologia Sanitària de la UV, integrada en la Facultat de Farmàcia, ha estat seleccionada per al nou consorci públic Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) en Malalties Infeccioses, que començarà a treballar el 2022
Les catedràtiques del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia María Dolores Bargues i María Adela Valero, i el catedràtic Santiago Mas-Coma, dirigiran els estudis
Els de la UV i de FISABIO de l’Hospital General d’Elx són els únics grups de la Comunitat Valenciana al nou CIBER
El nou CIBER és finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Unió Europea, i està gestionat per l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) dins de l’Acció Estratègica en Salut en el marc del Programa Estatal de Generació de Coneixement i Enfortiment del Sistema Espanyol d’R+D+I. Té com a finalitat impulsar la investigació d’excel·lència en Biomedicina i Ciències de la Salut que es du a terme al Sistema Nacional de Salut i al Sistema de Ciència i Tecnologia. La nova àrea s’afegeix a les onze àrees existents prèviament.
El nou CIBER en Malalties Infeccioses ha seleccionat només 46 grups d’excel·lència en investigació de malalties infeccioses a l’Estat, tots ells grans centres hospitalaris, instituts especialitzats i fundacions públiques i privades, amb l’única excepció de la Unitat de Parasitologia Sanitària de la UV. La interacció d’aquest grup amb els centres d’OMS i FAO/Nacions Unides de la Unitat representarà “una nova injecció per a aquest camp de la salut crucial a la Universitat de València”, segons María Adela Valero.
El nou CIBER té com a objectiu l’estudi de les malalties infeccioses per a enfortir la integració i la coordinació científica dels grups de recerca, tant en la recerca de caràcter més fonamental com en la de tall clínic i translacional, en àmbits tan rellevants com la salut global, l’abordatge de pandèmies com l’actual de COVID-19, les resistències antimicrobianes, les malalties desateses, les malalties emergents, la sida i altres infeccions oportunistes, o el desenvolupament de noves teràpies per a aquestes, entre d’altres.
María Dolores Bargues, investigadora principal del grup en aquest projecte, destaca la importància que representa aquest reconeixement a nivell nacional i l’oportunitat que ofereix per a iniciar i consolidar més col·laboracions amb altres grups de referència. “El nostre grup ja formava part de l’anterior xarxa RETIC (Xarxes temàtiques d’investigació cooperativa en salut) sobre malalties tropicals (RICET) que ara s’extingirà igual que altres RETIC que hi havia relacionades amb aquest tipus de malalties”, destaca l’experta. Només 9 dels quasi 30 grups de la RICET han estat seleccionats per a aquest CIBER, cosa que “és un pas indubtablement transcendental que aprofitarem per a obrir moltes perspectives per als membres joves del nostre equip”, segons Bargues.
Per la seua banda, Santiago Mas-Coma posa èmfasi en “la tasca de molts anys que el grup du a terme en el camp de la salut global a través dels seus Centres de Referència Internacional de l’Organització Mundial de la Salut i de la FAO/Nacions Unides”, que ell mateix dirigeix. “A Espanya, el nostre grup és l’únic que ostenta dos centres de referència de les Nacions Unides i conseqüentment el nou CIBER ens permetrà i facilitarà ampliar les nostres activitats internacionals en malalties parasitàries i en malalties infeccioses transmeses per vectors. Amb la nostra selecció, l’ISCIII demostra l’interés del nostre país a la cooperació internacional en salut”.
María Adela Valero incideix en la importància d’haver estat seleccionats per a la Comunitat Valenciana, per a València i per a la Universitat de València, en referir-se al fet de ser “l’únic grup representant de la Comunitat Valenciana al nou CIBER, conjuntament amb el FISABIO del Hospital General d’Elx”. Segons la seua opinió, “s’agraeix comprovar que es reconeix tant els nostres nombrosos i prolongats esforços de treball a molts països de tots els continents com la vàlua de les nostres contribucions científiques en la lluita i el control de les malalties infeccioses. Quan s’analitzen els molts grups sol·licitants i reconeguts que s’han quedat fora, ens adonem de l’abast de la designació”.