elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Unes jornades reivindiquen els drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut

Unes jornades reivindiquen els drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut
    MÉS FOTOS
    Unes jornades reivindiquen els drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut - (foto 2)

    La Universitat de València acull, del 16 al 30 d'octubre, les jornades 'Equitat de gènere pel dret a la salut'. Organitzades per la Càtedra UNESCO d'Estudis sobre el Desenvolupament, i la Facultat d'Infermeria i Podologia, pretenen reivindicar "la importància de l'equitat de gènere i del respecte als drets sexuals i reproductius com a factors determinants de la salut".

    Les jornades, coordinades per la professora Isabel Martínez, es desenvoluparan a la Facultat d'Infermeria i Podologia de la Universitat de València en sessions teoricopràctiques orientades a la millora del coneixement i de la reflexió crítica entorn del dret a la salut i els seus principals determinants, especialment sobre la importància de l'equitat de gènere i el compliment dels drets sexuals i reproductius de les dones com a part fonamental del dret a la salut i factor ineludible del desenvolupament humà.

    Del 16 al 31 d'octubre, s'exhibirà l'exposició 'Wanawake' al vestíbul de la Facultat per a mostrar el treball de l'organització congolesa de dones FEPSI (Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale) en col·laboració amb l'ONG Farmamundi, amb les víctimes de violència sexual i els diferents aspectes de la vida de les dones de l'est del país. A través de fotografies, l'alumnat universitari podrà veure com la desigualtat de gènere, la falta d'equitat i la violència sexual repercuteixen en la salut de les dones que viuen en societats immerses en una crisi humanitària estructural.

    Les jornades oferiran dimarts, 17 d'octubre, la taula redona 'Antropologia, gènere i dret a la salut global' i la projecció del documental 'Temps d'Écoute' amb cinefòrum. A les 11 hores, el delegat del Rector per a Cooperació i director de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València, José Miguel Soriano, obrirà el programa amb la presentació de la taula, juntament amb la directora de la Unitat d'Igualtat, Amparo Mañés, i la delegada de Farmamundi a la Comunitat Valenciana, Carmen Luisa Trullenque.

    A les 11:30 hores, començarà el debat que introduirà la investigadora Serena Brigidi, doctora en Antropologia Mèdica. A continuació, Andrea Luque, experta en comunicació social i tècnica de Farmamundi a Andalusia, parlarà sobre 'Comunicació transformadora des d'una perspectiva feminista. Equitat de gènere i salut global'. Després, l'excooperant de Farmamundi Amanda Martínez pronunciarà una conferència sobre l'atenció mèdica i psicològica de les víctimes de violència sexual i VIH a la República Democràtica de Congo. Clourà la taula la projecció del documental 'Temps d'Écoute' que obri l'espai a l'escolta activa cap a la qüestió de gènere com a condicionant de la salut i trenca el clixé sobre les dones i societats africanes com a pobres, sense iniciativa i passives cap a la seua realitat.

    Dijous, 19 d'octubre, de 10 a 14 hores, tindrà lloc el Teatre de les Oprimides 'Gènere i Salut', una eina que, a través d'un taller, servirà per a explorar, mitjançant el moviment, la paraula i el so, els conceptes de dret a la salut i equitat de gènere, i com es relacionen aquests amb la realitat social actual. El taller serà impartit per Paula Sánchez, de Colectivo Cultura Crítica, i Belén Muñoz, facilitadora de grups i infermera a Colòmbia.

    Col·laboren en aquestes jornades l'Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València i l'ONG Farmamundi.

    L'accés a les jornades és lliure i gratuït, i només cal inscriure's en cas de voler acreditar l'assistència mitjançant certificat emés per la Càtedra UNESCO d'Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat.

    Inscripció gratuïta en:
    www.fundaciouv.es/cursos-cooperacion

    Pujar