La Trobada del Govern de la Nau serà este dissabte en l'alqueria central del parc de Malilla
La Trobada del Govern de la Nau tindrà lloc este dissabte, 6 d'octubre, com ha anunciat hui l'alcalde de València, Joan Ribó, a preguntes dels mitjans de comunicació. Es tracta d'una jornada d'intercanvi que se celebra cada any des de l'arribada del Govern actual a l'Ajuntament, en la qual prenen part tots els regidors i les regidores integrants del govern local, i que té l'objectiu de anàlitzar els projectes en marxa així com reflexionar sobre les prioritats de la gestió municipal.
La trobada començarà a les 10 del matí en l'alqueria central del parc de Malilla, un lloc que, ha destacat l'alcalde Ribó, «diu molt de les polítiques d'este govern municipal: de la nostra aposta per les zones verdes, per la regeneració urbana, per la socialització ciutadana i per la participació veïnal». Tal com ha explicat l'alcalde, durant la sessió s'abordaran «les prioritats de l'equip de govern per a este curs, i s'analitzaran tots els projectes que estan actualment en marxa».
Ribó ha destacat que el Govern de la Nau «és un govern unit, que ha sabut fer de la pluralitat un valor positiu, i que sap caminar conjuntament en benefici de la ciutadania i pel progrés de València». «Cada regidor i regidora –ha afegit- està abordant des de les seues responsabilitats les millores que necessiten els barris, posant en primer pla a les persones, als veïns i veïnes que ens reclamaven eixe canvi que s'està produint».
L'ALCALDE REP LA TRADICIONAL MOCADORÀ
Estes declaracions les ha realitzades l'alcalde als mitjans en rebre la tradicional Mocadorà amb motiu de Sant Dionís. Representants del Gremi de Mestres Sucrers de València i del Gremi de Forners i Pastissers de València s'han acostat hui a l'Ajuntament per a entregar-li la tradicional Mocadorà a l'alcalde de València, Joan Ribó «Agraïsc l'obsequi que fan a l'Ajuntament en forma de Mocadorà, és una visita que rep amb molta alegria», ha comunicat l'alcalde.
Per part del Gremi dels Mestres Sucrers ha assistit a l'acte el director de l'escola, Pedro García Coy, juntament amb la formadora de l'escola pastissera, Queti Quevedo i la secretària del gremi, Maria García. D'altra banda, en representació del Gremi de Forners i Pastissers de València, ha acudit a l'esdeveniment el vicepresident del Gremi, Enric Canet, junt al secretari general del Gremi, Vicent Martínez; un membre de la Junta, Jorge Martínez i una artesana tèxtil de Ensedarte, Eva Escamilla.
Joan Ribó ha explicat que «posar en valor la nostra tradició i gastronomia és un dels nostres objectius, al mateix temps que endolcim el nostre particular dia dels enamorats i enamorades, el Dia de Sant Dionís, el pròxim 9 d'octubre».
LA HISTÒRIA DE LA TRADICIÓ
La Mocadorà tracta d'un costum antic que ha perdurat en el temps. Es remunta al segle XVIII i se celebra en el dia de Sant Dionís, patró dels enamorats i enamorades valencians, que coincidix amb el 9 d'Octubre, el Dia de la Comunitat Valenciana. Esta tradició consistix a regalar a la persona estimada, dolços fets amb massapà que representen les diferents fruites i hortalisses de l'horta de València, embolicats en un mocador, el qual dóna nom a este costum.
El començament d'esta tradició es remunta a l'any 1238, quan Jaume I va conquerir València el dia 9 d'octubre. Quan van véncer els musulmans li van oferir a Jaume I i a la seua dona, fruites i verdures de l'horta embolicades en un mocador. Esta tradició es va mantindre fins al cap de la Guerra de Successió en el segle XVIII, quan Felip V va abolir els Furs de València i es va prohibir la festa. Davant esta decisió, els pastissers valencians van començar a fer dolços de massapà amb formes de fruita i de piulets, i van continuar celebrant en secret el dia, regalant estes fruites embolicades en un mocador a la persona estimada.
Enguany, novament, la regidoria de Comerç impulsa la celebració d'esta festivitat amb una campanya que convida a consumir els productes típics de la rebosteria valenciana en els establiments de proximitat.