elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un total de 36 entitats es presenten a la convocatòria pública de locals municipals de València

Un total de 36 entitats es presenten a la convocatòria pública de locals municipals de València
  • L’Ajuntament procedirà en setembre a fer les valoracions de cada proposta i assignarà a cada entitat el local corresponent segons la puntuació obtinguda

La regidora de Patrimoni, Isabel Lozano, ha informat este dimarts que la concurrència pública als deu locals de propietat municipal que s'han posat a la disposició de les entitats socials i veïnals de la ciutat, en modalitat de cessió gratuïta, ha interessat a un total de 36 entitats, la qual cosa és, en paraules de Lozano, un "èxit que demostra el gran interés i demanda existents".

Tal com ha assenyalat la regidora, “és una demanda habitual per part de les entitats sense ànim de lucre que l'Ajuntament els cedisca locals per a desenvolupar les activitats d'interés social. I és voluntat de l'equip de govern de Joan Ribó fomentar la participació ciutadana a través del teixit associatiu, per la qual cosa convoquem esta concurrència pública”. Cal dir que cap dels deu locals existents s'ha quedat desert, és a dir, que tots ells han rebut sol·licituds per part de les entitats.

L’estat dels deu immobles és divers i necessiten diferents nivells d'inversió per les entitats cessionàries. Estan situats a Pl. Portal Nou, Av. Catalunya, C/ Impressor Monfort, C/ Mediterrani, C/ Soguers, C/ José Benlliure, C/ Lluís Despuig, Edifici “Torreta 2” situat a la Plaça de Saragossa, Alqueria Parc Urbà de Malilla Nord i C/ Torn de l’Hospital. En total, són tres al barri del Cabanyal, dos al barri del Carme i un als barris de Mestalla, Ciutat Universitària, Velluters, Malilla i Patraix. 

“Des de l'any 2016, quan es van aprovar unes bases amb esta finalitat, les cessions d'ús a este tipus d'entitats s'han fet mitjançant un procediment de concurrència pública. Tot i això, hem considerat convenient i oportú que s’aproven unes noves bases, recollint una regulació més detallada dels drets i obligacions de les entitats cessionàries, establint que únicament podran cedir-se locals a aquelles entitats sense ànim de lucre que no disposen d'algun local cedit per l'Ajuntament”, ha dit Isabel Lozano.

Necessitat de reformes

Però eixe no ha sigut l’únic canvi en els criteris. Com que hi ha locals amb necessitat de reformes importants, un 20 % de la puntuació, en este tipus d’espais, tindrà en compte el valor de les obres que cada entitat es compromet a realitzar al local per a l'exercici de les seues activitats.

A més, per a que les entitats puguen amortitzar l'esforç d'adequació, s'han establert terminis de cessió per als locals amb necessitat d'intervencions de deu anys, prorrogables fins a cinc més, a diferència dels que únicament requereixen obres d'adequació que no afecten l'estructura, que tenen un termini de quatre anys, prorrogables fins a quatre més.

Per fomentar que la cessió de locals arribe al nombre més gran possible d'entitats, i donada l’alta demanda existent, es valora molt positivament (fins al 40 % de la puntuació) la disponibilitat i el compromís de les entitats per compartir l'ús del local.

Finalment, es valoraran amb fins a 40 punts les característiques de l'entitat i del projecte presentat, tenint en compte tant la implicació de l'entitat al “teixit social” del barri i les activitats realitzades en els dos darrers anys en coordinació amb les associacions veïnals i sectorials del barri i del districte, amb l'Ajuntament de València o amb altres persones o entitats diferents de les anteriors com l'interès social dels programes, els projectes o les activitats realitzades. També es tindrà en compte la valoració del programa d’activitats de l’entitat per a l’any següent i l’horari d’obertura i l’ús proposat per al local.

Les entitats cessionàries, a més que han d'obtenir les llicències i autoritzacions que calguen per al desenvolupament de la seua activitat, estan obligades a conservar diligentment els locals, a la contractació i pagament dels subministraments necessaris per a la seua activitat i al pagament de les despeses ordinàries de comunitat que corresponguen al local cedit. En canvi, no hauran d’abonar cap import a l’Ajuntament en concepte de lloguer, ja que la cessió és totalment gratuïta donada l’activitat de caire social que es desenvoluparà en estos espais.

Una vegada rebudes totes les sol·licituds, l’Ajuntament procedirà en setembre a fer les valoracions de cada proposta i assignarà a cada entitat el local corresponent segons la puntuació obtinguda.  

Isabel Lozano, que també és regidora de Servicis Socials, ha volgut “posar en valor la tasca que fan les centenars d’entitats socials i veïnals a la nostra ciutat” i ha afegit que “per al govern de Joan Ribó és primordial mantindre una estreta col·laboració i un treball conjunt i diari amb elles. Ho fem en temes d’atenció a persones sense sostre, on la seua ajuda és cabdal, però també en altres qüestions com la prevenció de la violència masclista, el suport i atenció a persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat de la nostra ciutat”.

Pujar