La Torre pinta pictogrames en 44 passos de vianants per a les persones amb autisme
Es tracta d’un projecte pilot que pretén assolir espais urbans més segurs, inclusius i accessibles, eliminant qualsevol tipus de barrera
L’Ajuntament, a través de les Regidories de Servicis Socials i Mobilitat Sostenible, ha començat a pintar pictogrames en 44 passos de vianants de La Torre per afavorir la inclusió de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Els dibuixos faciliten la comprensió de les normes que s’han d’observar abans de creuar. Es tracta d’un projecte pilot amb què es pretén assolir espais urbans més segurs, inclusius i accessibles, eliminant qualsevol tipus de barrera.
La iniciativa comprén 44 passos de vianants que travessen les rutes per arribar al centre ocupacional per a persones amb TEA de la Torre. La senyalització consistix en una seqüència de quatre pictogrames de color blau, color que representa l’autisme, situats en la primera banda de cada lateral del pas. Les imatges indiquen els moviments lògics a seguir abans de passar a l’altre costat del carrer: “para, mira, semàfor, creua”, en el cas dels encreuaments amb semàfor; “para, mira, cotxe parat, creua”, si no hi ha semàfor.
La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, han comprovat este matí la marxa dels treballs de pintura. Lozano ha explicat que els pictogrames “són una ferramenta cada volta més utilitzada per facilitar la comunicació de persones amb TEA”. Segons l’edil, “en faciliten l’aprenentatge i creen un entorn més fàcil de comprendre per a ells, ja que són imatges amb un únic significat, els quals resulten de gran utilitat per l’agilitat comunicativa”.
Per la seua part, Grezzi ha destacat “la importància d’iniciatives d’este tipus a l’hora d’afavorir la mobilitat i la inclusió social de les persones amb diversitat funcional” i “com allò redunda en la seguretat viària”. Este projecte, ha remarcat el responsable municipal, “facilitarà la comprensió de les normes viàries, creant un espai d’accessibilitat cognitiva que millore l’autonomia personal i la seguretat de les persones amb TEA”.
La seqüència de pictogrames és fruit del projecte d’investigació de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Sevilla, juntament amb l’associació TEAVIAL, dirigit per Carlos Hervás-Gómez.