Les Terres dels Alforins fan gala del seu paisatge i varietat enològica a la Nau de la Universitat de València
Aquesta 6a trobada, que se celebra demà divendres 15 de desembre, analitzarà al paisatge i el maridatge de vins a través de la posada en comú d'experiències en una taula redona. A més aquest encontre comptarà amb una mostra del patrimoni cultural relacionat amb les Terres dels Alforins a través de cellers, gastronomia i activitats culturals.
El maridatge de vins és un dels punts que majors controvèrsies crea entorn del món de l'enologia. Superada la tradicional concepció que els peixos mariden amb blanc i les carns amb negre, la realitat és que el naixement de noves varietats de raïms, cellers i vins durant els últims anys, unit al moment d'esplendor que viu la cultura gastronòmica, han fet que harmonitzar els sabors d'un determinat plat amb les aromes que confereixen els vins que els acompanyen es convertisca en un vertader art.
Aquesta serà la temàtica principal, amb una manifesta component territorial, entorn de la qual girarà una nova edició de La Universitat de València i els Terres dels Alforins: Paisatge, maridatge i experiències en el territori. El Centre Cultural La Nau serà la seu d'aquesta trobada de la vinicultura valenciana el proper divendres dia 15 de desembre que, per sisè any consecutiu, ha sigut organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i l'Associació Terres dels Alforins, amb la col·laboració de la Diputació de València i l'Agència Valenciana del Turisme de la Generalitat Valenciana.
La inauguració serà a les 17:00 hores en el Paranimf, a càrrec del vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; del president de l'associació de Viticultores i Productors dels Terres dels Alforins, Rafael Cambra; i de representants de la Diputació de València i l'Agència Valenciana del Turisme. A continuació, el vicerector Hermosilla moderarà una taula redona en la qual participaran Ramón Esteve, arquitecte especialitzat en projectes de paisatge integral en aquest espai; Emiliano García, restaurador de Casa Muntanya i especialista en vins; i Emilio Iranzo, professor del Departament de Geografia i codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians.
El programa cultural continuarà a partir de les 18:30 hores amb 'Escena Erasmus', que ha elaborat una acció poètica relacionada amb la cultura del vi. La trobada conclourà en el claustre de la Nau amb una degustació de vins dels cellers que conformen l'associació de Viticultores i Productors de Terres dels Alforins, a la qual acompanyarà la gastronomia i la música, a més es comptarà amb una exhibició de les festes tradicionals locals de Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera i Moixent.
El vicerector Jorge Hermosilla ha destacat que els Terres dels Alforins presenten "unes condicions extraordinàries per a la producció vitivinícola i compten amb emprenedors locals que aposten per la producció d'un vi de qualitat, gràcies al que han aconseguit en pocs anys reconeixement internacional per la seua qualitat". Quant a aquest paisatge singular, el vicerector ha explicat que la subcomarca d'Alforins ha sigut capaç de compaginar "l'explotació vitivinícola amb la preservació de les masies tradicionals i dels boscos de pins al voltant de la part occidental de la Serra Grossa i com a resultat trobem avui un paisatge cultural de gran valor i originalitat". I ha afegit que "les bones comunicacions, el ric patrimoni cultural d'aquest espai, amb l'atractiu del jaciment la Bastida dels Alcusses o les visites als cellers i restaurants locals, suposen una oportunitat per al desenvolupament territorial en aquest sector de l'interior valencià", ha conclòs Jorge Hermosilla.