elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Teatre Principal de València commemora el Dia de la Dona amb l’espectacle ‘La Reina del Arga’

El Teatre Principal de València commemora el Dia de la Dona amb l’espectacle ‘La Reina del Arga’
  • Una proposta sobre la funambulista Remigia Echarren, creada, interpretada i dirigida per Estefanía de Paz Asín

L’Institut Valencià de Cultura (IVC), dependent de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, oferix este cap de setmana La Reina del Arga, un delicat espectacle sobre la història de les arts circenses i la funambulista Remigia Echarreny, una dona fascinant que caminava ferma per les altures.

L’espectacle, creat, interpretat i dirigit per Estefanía de Paz Asín, va obtindre el premi a millor interpretació del festival FETEN en 2022 i es podrà vore en el Teatre Principal de València els dies 8 i 9 de març, en un format íntim en el qual artista i espectadors se situaran sobre l’escenari.

Estefanía de Paz Asín, fascinada per la seua història, ens conta el que ha esbrinat sobre Remigia Echarren i el seu desig de caminar per les altures en una època en la qual poques eren les referències d’este tipus de gestes. Una dona extraordinària, funambulista, artista coneguda en la Pamplona del segle XIX.

Després de l’estrena d’este projecte en abril del 2021, l’Ajuntament de Pamplona va aprovar, per unanimitat, el canvi de nom de les mítiques passarel·les del riu Arga, i van passar a denominar-se les passarel·les de Mademoisella Agustini, el nom artístic de Remigia Echarren.

L’espectacle combina diferents arts i tècniques, com són la narració, la interpretació, el teatre d’objectes, l’il·lusionisme, les arts plàstiques i el circ. És una proposta amb música i so creats expressament, en el qual també hi ha veu en directe. Elements en moviment, escenes desplegables creades mitjançant pop up, cartells lluminosos i la disciplina del teatre d’objectes. Tot això es concreta en la idea del circ de puces, espectacle circense el motor del qual és la il·lusió que es genera i les primeres referències del qual daten del segle XVI.

La història oficial, plasmada en els llibres que passen de generació a generació i que constituïxen la base de la memòria de les ciutats, ha invisibilitzat en nombroses ocasions la trajectòria de grans dones i els seus èxits.

“Les arts escèniques i plàstiques, inspirades per estes referents històriques rescatades de l’oblit, tenen el poder de transmetre continguts des de la connexió amb la intel·ligència emocional del públic. Este projecte realça la importància del que és local, el que és pròxim, creant així nous referents femenins capaços d’inspirar futures generacions”, afirma la creadora i intèrpret Estefanía de Paz Asín.

‘Dones en els altures’

Amb motiu de la representació de l’espectacle La Reina del Arga i coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, la Direcció Adjunta d’Arts Escèniques de l’IVC ha organitzat una xarrada guiada per la dramaturga i directora d’escena Anna Marí sobre la recuperació del llegat d’escriptores, artistes i sàvies que la història va oblidar. D’Isabel de Villena a Carmen Martín Gaite, passant per Jerónima Galés, María de Castella o la mateixa Remigia Echarren.

La xarrada tindrà lloc el 9 de març a les 17:00 hores en el vestíbul del Teatre Principal. L’entrada és lliure fins que es complete l’aforament i es poden adquirir en taquilles del teatre o en la taquilla en línia de l’IVC.

Pujar