La tanca huitcentista dels Jardins de Vivers ja ha sigut reinstal·lada
La reixa havia resultat greument afectada fa uns mesos per la col·lisió d'un vehicle en accident de trànsit
Els Jardins del Real ja disposen novament de la tanca huitcentista en la seua integritat, després del procés de reparació a què ha sigut sotmesa per a recuperar-la dels danys patits mesos enrere com a conseqüència d'un accident automobilístic. El cost total dels treballs de reparació ha ascendit a 9.700 euros.
La regidora de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, ha mostrat la seua satisfacció per la recuperació i reinstal·lació del tram de la tanca que va resultar danyat després de rebre l'impacte d'un vehicle que va col·lidir contra la tanca. Es tracta d'una reixa huitcentista de ferro colat, que rodeja en l'actualitat el Jardí dels Vivers. Tal com ha recordat Tello, "és una peça històrica i artística que va ser projectada a meitat del segle XIX", encara que el seu destí original no foren els Jardins del Real.
En efecte, l'any 1859 la tanca va servir per a delimitar la Glorieta, i amb esta utilitat va romandre durant 66 anys, fins a 1925, moment en què es va escometre la remodelació del jardí. Uns anys després, en 1932, es va recuperar la peça com a tancament del jardí de Vivers.
L'accident succeït mesos enrere va ocasionar nombrosos desperfectes en la peça que van generar importants danys en la pilastra esquerra de la porta principal, en la pròpia porta i en la columna que la sosté, així com en les reixes i les pilastres de la tanca confrontant. L'empresa encarregada dels treballs de reparació, Construccions Nebot Adelantado S.L, ha escomés la reposició de la pilastra principal en el seu lloc original, ja que a causa del fort colp que va rebre va quedar desplomada i desencaixada. Una vegada sanejada la fractura, s'han realitzat cosits amb varetes de fibra de vidre i resina epoxi per a assegurar la seua estabilitat i cohesió, acció que també s'ha realitzat amb els cosits de les pilastres.
Quant a la pilastra bolcada, els treballs de reparació han consistit a protegir-la amb una 'camisa' de geotèxtil, mentre que de les que van quedar en peu, s'han sanejat els clavills de la base, que han sigut rejuntades amb morter. Els treballs han conclòs amb la reposició també amb morter de les rajoles massisses desencaixats pel colp, així com rejuntar-los i netejar-los, per a procedir a la reconstrucció de l'emmuralle't destruït per l'accident.
La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha recordat que en València "són molts els elements artístics que tenen un gran valor històric", i ha reiterat "la voluntat del Govern de la Nau de fer el màxim possible per a recuperar aquells que han sigut objecte d'abandó o desperfectes, així com treballar per a mantindre en condicions i posar-los en valor".