elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tallers als centres educatius per previndre la violència masclista i l'assetjament

    La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha informat que l'Ajuntament de València oferirà un total de cinc tallers en els instituts locals que els sol·liciten. L'Ajuntament reedita esta iniciativa per al pròxim curs escolar, després de l'èxit aconseguit enguany. En el curs que ara acaba, s'han ocupat totes les places dels tallers, amb una valoració molt positiva tant pels centres educatius com pel seu alumnat.

    Un dels tallers és sobre prevenció de la violència masclista, un altre sobre sensibilització en la diversitat sexual, familiar i de gènere, un tercer abordarà l'educació afectivo-sexual i igualtat, un quart –novetat d'enguany- tractarà l'educació menstrual per a adolescents i un últim va dirigit a la formació en igualtat del professorat i de les famílies. Qualsevol d'estos tallers s'impartiran en els instituts que ho sol·liciten, amb una durada d'una a tres sessions.

    "El que s'expressa i el que s'omet forma part del discurs, pràctica i experiència educativa. Tant les paraules com els silencis eduquen i, com és evident, no ho fan sempre en la mateixa direcció. Cal fer, per tant, que l'educació s'implique a fons davant aspectes com la LGTBfòbia", ha apuntat Lozano.

    Des de l'Ajuntament es promouen esta sèrie de projectes sent conscients de la situació que suposa tant la violència masclista com l'assetjament actualment. Conscienciar des d'un entorn com l'escola és important ja que, segons els experts, dos de cada cinc persones assetjades no van rebre ajuda per part de ningú al centre educatiu i un 17% va pensar o va intentar suïcidar-se.

    La regidora ha recordat que "a Espanya s'han produït en els últims anys suïcidis per assetjament a causa de l'orientació sexual o identitat de gènere com els de Carla, de 14 anys (2013), Jokin, també de 14 anys (2004) o Diego i Alan, d'onze i 17 anys (2015) i, segons dades de Lambda, un 49% dels alumnes no heterosexuals sofreixen assetjament d'algun tipus".

    Per estes raons, Lozano ha destacat que "és importantíssim caminar cap a una societat oberta que reconega i valore la diversitat humana, i on potenciem l'autoestima, el creixement personal, l'expressió dels sentiments i les emocions".

    PRENDRE CONSCIÈNCIA DE LA PREVENCIÓ

    D'altra banda, sobre el curs d'educació afectivo-sexual, Lozano ha comentat que "és un taller perquè l'alumnat prenga consciència de la prevenció davant pràctiques de risc. A més, és fonamental practicar habilitats per dir 'no' a les pressions de tindre relacions sexuals. En definitiva, es tracta de tindre una sexualitat segura i lliure", ha dit l'edil.

    Sobre el taller de prevenció de la violència masclista en adolescents i joves, pretén despertar la consciència necessària per a reflexionar i mobilitzar-se davant comportaments i actituds que són a la base de la violència en les relacions de parella. Segons Lozano, "la novetat d'este curs, titulat Los amores reídos son los más queridos, és la metodologia, basada en el joc i l'espontaneïtat, que aporten eines com el teatre i la filosofia clown, que exploren camps com la curiositat i l'experimentació que permeten incorporar coneixements pràctics i teòrics amb èxit".

    Finalment, sobre el taller d'educació menstrual per a adolescents inclou un "interessant" enfocament complementari com és un espectacle teatral anomenat Ovolucionant. L'oferta educativa municipal s'adreça a l'alumnat de l'ESO, cicles formatius, FP bàsica i Batxillerat.

    LA REGIDORIA DOBLA LES PLACES I AUGMENTA ELS TALLERS

    La regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha doblat pràcticament les places ofertades per al pròxim curs, després de l'èxit experimentat en els tallers enguany. Així, de les 3.643 persones que han participat en els 152 tallers realitzats als centres educatius de València, l'any que ve podran fer-ho un total de 6.333 persones en un total de 199 tallers.

    Pujar