elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Suport municipal a l'ampliació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Parc Natural del Túria al terme de València

    El Ple de l'Ajuntament ha expressat hui el seu suport a la modificació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Parc Natural del Túria perquè incloga el nou llit del riu i la seua connexió fins el Parc de Capçalera i part de l'horta de Campanar. D'esta manera, València es convertirà en una ciutat amb dos parcs naturals units en el seu terme municipal, «una ciutat única quant a superfície protegida», en paraules del regidor de Devesa-Albufera i Govern Interior, Sergi Campillo, impulsor de la moció.

    Tal com ha subratllat Campillo, esta proposta «és beneficiosa per a la ciutat de València i per al parc natural del Túria; i amb ella la ciutat fa un pas més cap a la seua sostenibilitat, millorant la protecció del seu patrimoni natural i de la seua cultura tradicional que, després de patir una important reculada durant el passat segle, ha de tractar de recuperar en la mesura que siga possible». També l'alcalde ha subratllat, moments abans de la reunió plenària, la importància d'esta iniciativa: un projecte a mitjan termini, que ha qualificat d'«element estratègic d'importància fonamental, que permetrà que València puga connectar dos parcs naturals mitjançant un corredor verd».

    La proposta, no obstant això, no ha comptat amb el suport dels grups de l'oposició, que s'han abstingut en la votació. El regidor Alfonso Novo, del PP, s'ha mostrat favorable a allò expressat en la moció, «però no als continguts del decret de la Conselleria», i ha instat que esta amplie el termini de presentació d'al·legacions al decret. Per la seua banda, el regidor de Ciutadans José María Bravo ha assenyalat que les argumentacions que plasma Campillo en el cos de la moció generen «inseguretat». Este ha instat els grups a donar suport a una proposta que, ha assegurat, «pretén retornar la dignitat als barris del Sud de València, que han suportat nombroses actuacions d'infraestructures urbanes al llarg de la història, i oferir-los un projecte il·lusionant de ciutat».

    La zona que es proposa incloure en el parc té una superfície de 505 hectàrees. Es repartix entre 230 hectàrees corresponents al nou llit del riu, 38 hectàrees de l'antic llit, 211 hectàrees de l'horta de Campanar, i les restants 26 hectàrees, que estan ocupades per infraestructures, principalment viàries. Dies enrere, el regidor Campillo explicava que, si bé resulta «impossible que el tram de riu Túria que travessa el nucli urbà de València puga tornar a recuperar algunes de les funcions hidrològiques i ecològiques que li són pròpies, sí que és necessària la creació d'un nou llit fluvial més xicotet, pel qual circule un cabal ecològic permanent i afavorisca l'establiment de vegetació mediterrània autòctona».

    LA REVITALITZACIÓ DE LA CIUTAT DE L'ARTISTA FALLER

    Durant el Ple, també s'ha aprovat instar a les regidories i servicis municipals responsables «a continuar treballant en el Pla de Revitalització de la Ciutat de l'Artista Faller»; així com «a altres institucions valencianes i estatals, com la Generalitat i el Ministeri de Cultura, a estudiar l'adopció de noves iniciatives que puguen contribuir a la revitalització d'este àmbit». L'acord preveu també que es continue donant compte de les accions a la Comissió de Seguiment, a la qual recentment s'han incorporat representants del Gremi d'Artistes Fallers. Finalment, l'acord plenari subratlla «la voluntat manifestada per acord de la Junta de Govern Local del 31 de juliol de 2015 perquè en la futura revisió de l'ordenament urbanístic de la Ciutat Fallera s'atenga les especials particularitats de la zona i es protegisquen els usos artesanals i les activitats relacionades amb l'art i la tradició de les Falles en les seues naus».

    L'acord plenari es referix a l'alternativa plantejada pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, davant la moció inicial que havia proposat el Grup Ciutadans. Tant la regidora Amparo Picó, d'este Grup, com Félix Crespo, del Grup Popular, han criticat la gestió del Govern municipal en este assumpte, per entendre que no s'han adoptat les mesures necessàries encaminades a aconseguir la revitalització de la Ciutat Fallera. Únicament la regidora no adscrita, María Dolores Jiménez, ha criticat a la seua ex companya Picó, impulsora de la moció inicial «per buscar únicament un titular fàcil, sense tindre en compte la complexitat que implica el desenvolupament d'un projecte nou».

    El regidor Fuset ha detallat les accions impulsades pel Govern local en estos anys que, començant per l'increment de les ajudes al Gremi (des dels 25.000 euros de 2015 als 48.000 de 2018 ) inclouen mesures diferents, com ara la creació d'una ruta patrimonial i una web específica, l'obertura d'una seu de Barris per l'Ocupació, la participació d'artistes internacionals en actuacions d'art urbà en els murs de les naus, el desenvolupament de projectes com GrowGreen, el permís per treballar al carrer per part dels artistes... entre d'altres. Per la seua banda, el delegat de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha recordat que la modificació del planejament està únicament a l'espera que la Conselleria d'Educació autoritze els canvis d'ús plantejats. La moció alternativa ha sigut aprovada amb el suport dels vots del Govern, mentre que l'Oposició s'ha abstingut.

    DECLARACIÓ DE LA FESTA DE SANT ANTONI COM A BIC

    També s'ha aprovat hui «instar a la Conselleria de Cultura que inicie els tràmits per a la declaració de Bé Immaterial d'Interés Cultural Valencià, de la festivitat de Sant Antoni Abad en totes les localitats en les quals se celebre de la Comunitat Valenciana», així com els tràmits per a la declaració com a «Festa d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana la festivitat de Sant Antoni Abad del carrer Sagunt de València i dels seus pobles».

    La moció ha sigut plantejada pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, com a alternativa a la proposta inicial de la regidora del Grup Popular Lourdes Bernal. Prèviament ha pres la paraula Rafael Garrote, de la Germadat de Sant Antoni Abad de València, i ha agraït el suport de l'Ajuntament a este festeig tradicional. Tots els grups municipals han secundat la proposta, excepte València en Comú, que s'ha abstingut en la votació.

    COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ SOBRE L'ACCIDENT DE VIVERS

    Finalment, el Ple ha aprovat «crear una comissió no permanent d'investigació denominada 'Accident durant el muntatge de la graderia contractada pels promotors dels concerts de Vivers 2017', de conformitat amb el que es disposa en el Reglament Orgànic del Ple, ROP». Esta comissió estarà integrada per un representant de cada grup municipal (i qualsevol regidor no adscrit que ho sol·licite), i la matèria d'investigació versarà sobre l'accident que li dóna nom. El règim de funcionament serà el de les comissions permanents, amb les especialitats de les compareixences que siguen necessàries; i la periodicitat de les sessions, la que determine la pròpia comissió després de la seua constitució.

    Atesa l'existència d'un procediment judicial obert, i en tant es mantinga eixa situació, el Ple ha acordat «declarar la suspensió del funcionament de la comissió, de conformitat amb l'article 104 del ROP». Quant al termini d'inici dels treballs, la conclusió i l'aprovació de l'informe de conclusions seran proposats per la pròpia comissió, atesa la suspensió del seu funcionament.

    La moció inicial havia sigut plantejada des del Grup Popular, i el regidor d'este grup Félix Crespo ha criticat que «la Comissió sobre el cas Taula no fóra suspesa en el seu moment, com esta, per l'existència d'un procediment judicial obert»: el delegat de Govern Interior, Sergi Campillo, ha recordat que en aquell moment encara no havia sigut aprovat el ROP. Tant Crespo com l'edil Manuel Camarasa, de Ciutadans, han subratllat la «gravetat» de l'accident, i la necessitat de conéixer tots els detalls de la tramitació municipal.

    El regidor Campillo ha assegurat que tot l'equip de govern «lamenta profundament el que va suposar este accident desgraciat», però ha recordat que el contracte amb l'empresa promotora va tindre, «com tots els contractes que ha realitzat este govern, tots els informes preceptius a favor, inclòs el de l'Assessoria Jurídica Municipal». Campillo ha recordat, a més, que l'Ajuntament ja va al·legar en el seu moment contra l'acta de la Inspecció de Treball, per estar en desacord amb les seues afirmacions.

     

    Pujar