Castellano
Taller Cambra de Comerç València

La sostenibilitat ha deixat de ser una opció per a les empreses

La sostenibilitat ha deixat de ser una opció per a les empreses
  • El Corte Inglés o Bioparc, exemples de com la sostenibilitat no és una política empresarial sinó una trajectòria

Sabies que El Corte Inglés té un espai destinat a rebre mobles, enderrocs i altres objectes dels quals volem desfer-nos per donar-los una segona vida? O que aquest grup i Bioparc tenen un acord pel qual els animals del parc reben els aliments que el centre comercial ja no pot comercialitzar? Segur que tampoc sabies que la roba que ja no utilitzes pots portar-la a El Corte Inglés, que la lliura a Càritas, que alhora dóna feina a persones necessitades en tasques de reciclatge o reutilització de tèxtil.

La sostenibilitat ens envolta encara que no en siguem conscients. Hi ha moltes accions que pretenen reduir l'empremta de l'ésser humà a la natura i al món empresarial trobem cada cop més exemples. Sobre aquest tema, la sostenibilitat i la RSC a les empreses s'ha parlat aquest dijous al taller desenvolupat per l'àrea de sostenibilitat de Cambra de Comerç de València i en què han intervingut representants de Bioparc, El Corte Inglés València, o Elena Galante , experta en sostenibilitat que ha desenvolupat un dels estudis més importants sobre el tema en el teixit empresarial valencià.

Una de les conclusions del taller és que la sostenibilitat ha deixat de ser una opció per a les empreses i ja és una necessitat amb un pes molt important, tal com destacava Pau Pérez-Rico, director Regional de Comunicació, Sostenibilitat i Relacions Institucionals d'El Corte Inglés a la Comunitat Valenciana i Múrcia, que va posar diversos exemples de com s'ha integrat aquesta política a l'ADN de l'empresa, des de la creació de deixalleries per als clients, passant per la venda de productes sostenibles en botigues (la meitat de els proveïdors ja ho fan), utilitzar un packaging sostenible reutilitzant el paper i el plàstic de les botigues o donant 3,4 milions de quilos de menjar a l'últim any.

Precisament sobre això últim, donar ús als aliments que comercialment no poden tenir ixida, ha beneficiat i molt Bioparc: “La dieta dels animals és molt complexa, tenim unes taules immenses a la cuina amb la dieta dels animals en funció de la família, la temporada, l'estat de salut o d'ànims…”, explicava Luis Ángel Martínez, Director General Bioparc València, en aquest taller.

I és que per a Bioparc, els seus objectius passen per la conservació, la divulgació i l'educació. Preservar la natura i influir la gent en aquest tema és fonamental. Per això compten amb un projecte per reduir el consum daigua i reutilitzar-la; també en el tema de l'electricitat, instal·lant plaques fotovoltaiques o una caldera de biomassa: "La sostenibilitat no és una política d'empresa sinó una trajectòria", concloïa Luis Ángel Martínez.

Al taller, moderat per Isabel Castillo, directora de l'Oficina de Sostenibilitat de Cambra València, també s'han presentat les conclusions d'un estudi que va analitzar com les empreses valencianes integren la sostenibilitat en els processos. Elena Galante, experta en sostenibilitat i consultora d'aquesta anàlisi, destacava que, tot i que l'economia circular és molt present a l'estratègia empresarial valenciana, aquesta es comunica molt poc. El repte és, per tant, consolidar aquest camí que ja ha arrancat i que no té retorn.

Pujar