SOCIALMED clausura l'edició de 2024 amb un debat sobre l'empatia i l'avarícia
En la taula redona han participat els escriptors Emma Sepúlveda, Nacho Collado i Héctor Arnau
L'edició 2024 de SOCIALMED ha arribat a la seua fi amb alguns dels plats forts de la programació. La recta final del festival ha tingut lloc a La Protectora i s'ha iniciat amb un debat sobre les tensions entre l'avarícia i l'empatia, que ha comptat amb la participació de tres autors amb l'objectiu d'establir un diàleg a través d'algunes de les seues obres al voltant d'aquesta qüestió.
L'escriptora Emma Sepúlveda, que ja ha sigut guardonada amb el Premi Mercouri en aquesta edició del festival, ha presentat el seu llibre Cuando mi cuerpo dejó de ser tu casa, una novel·la fruit d'una rigorosa investigació. L'obra aborda l'existència de Colonia Dignidad, un assentament de colons alemanys fundat a Xile en els anys 60 per un exmembre de les joventuts hitlerianes que va executar pràctiques nazis a les quals va donar un caràcter religiós.
Per una altra banda, Nacho Collado ha conversat sobre L'últim recer, on reuneix distints testimonis de despossessió i resistències comunitàries al voltant de la problemàtica de l'habitatge a la ciutat de València. I, finalment, Héctor Arnau ha presentat Carta última a los tres reyes magos de Persia, una història basada en un poema d'Arnau i il·lustrada per Ana Penyas que reflexiona sobre el món en què vivim a partir d'una pèrdua material.
Entrega de premis
Després del debat, ha tingut lloc la gala de clausura de SOCIAMED 2024, en la qual s'han entregat els premis de les seccions competitives del festival. En la categoria MED VLC, que premia el millor curt valencià, el guardó l'ha rebut Emilio Martí per Pequeño Sáhara, una pel·lícula realitzada a partir de tallers d'animació duts a terme en els camps per a persones sahrauís refugiades a Tindouf (Algèria).
En la categoria MED FUTURS, dirigida als centres educatius, el primer premi ha recaigut sobre el curt Més que matemàtiques, del CEIP Jaume I de Mislata, mentre que Naïma, de l'IES Comarcal de Burjassot, ha rebut el segon premi. A més, Reconocimiento para Ephron, de l'IES Abastos de València, ha sigut distingit amb el premi honorífic a millor curt valencià. Per una altra banda, el Premi MADIBA, que decideixen els interns del Centre Penitenciari de Picassent, s'ha destinat enguany al curt El silenci d’Alma, de Mar Navarro.
La jornada ha finalitzat amb l'actuació musical de Still Morris i un sopar popular, també a La Protectora. D'aquesta manera, s'ha donat tancament a SOCIALMED 2024, una edició "resistent i combativa" en paraules del director del festival, Samuel Sebastian, després que tant la Generalitat Valenciana com l'Ajuntament de València hagen decidit deixar sense ajudes aquesta iniciativa.
Sebastian valora positivament la present edició del festival, ja que considera que "s'ha demostrat que no es pot cedir quant als drets humans" i celebra que hi haja hagut "una gran participació en les diferents seus i en els centres educatius, que han reivindicat més que mai la necessitat que els drets humans es treballen a les aules a través d'eines com l'audiovisual".
El director de SOCIALMED considera, a més, que "s'ha entés que un festival com aquest és necessari, ja que el fem sense cap mena d'ajuda pública, i el que busquem principalment és denunciar les vulneracions dels drets humans sense atindre'ns a cap complaença respecte del poder o de les institucions públiques, que han posat tots els obstacles possibles per a la realització d'aquesta edició".