S'obri el termini de sol·licitud de subvencions per als centres escolars que vulguen participar en el projecte 50/50
Un total de 15 col·legis podran optar a ajudes per més de 100.000 euros en total
Tots els centres escolars públics d'Educació Primària de la ciutat interessats a participar en el programa 50/50 d'estalvi energètic i d'aigua potable poden formalitzar ja les seues sol·licituds, durant un període de 30 dies, una vegada publicada la convocatòria en el BOP (Butlletí Oficial de la Província de València), després de la seua aprovació el passat 20 de maig per la Junta de Govern Local. Es tracta d'una iniciativa per a promoure la sensibilització dels centres escolars eficiència i estalvi energètics, que l'Ajuntament impulsa a través de les regidories d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, i de Gestió de Recursos.
Un total de 15 centres escolars comptaran amb esta subvenció per al curs 2021/22, que ascendeix a 103.134 euros en total. Els centres seran seleccionats a partir de la valoració que una comissió realitze de les seues propostes, a les quals atorgarà un màxim de 30 punts en funció de la carta de motivació que presenten, així com de si no han sigut seleccionats en edicions anteriors i de la quantitat de personal del centre que es comprometa a participar en l'execució del projecte.
Tal com han assenyalat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, esta convocatòria s'emmarca en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic impulsades per l'Ajuntament de València i en la voluntat del govern municipal per a consolidar este projecte en els col·legis de la ciutat, per a sensibilitzar-los i aconseguir que els hàbits que els permeten estalviar energia i aigua potable després es repliquen en les llars de l'alumnat.
La finalitat última de la proposta és aconseguir reduir el consum energètic (electricitat, gas i altres combustibles, i d'aigua potable de la xarxa municipal) mitjançant una sèrie de mesures d'estalvi implantades en els centres. Cada col·legi participant rebrà una quantitat igual a l'estalvi net global positiu aconseguit (la meitat, a fons perdut; i l'altra meitat per a sufragar mesures d'eficiència energètica que haurà d'executar el col·legi públic).
El regidor Alejandro Ramon ha posat l'accent sobre la importància de “conscienciar l'alumnat sobre la importància de la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica”. El delegat ha subratllat els tres beneficis que es deriven d'este programa: “l'estalvi energètic derivat a la introducció de bones pràctiques, la recompensa econòmica que es podrà invertir en els centres i, la conscienciació de la importància de fer un bon ús de l'energia i posar en pràctica hàbits sostenibles i que facen del nostre entorn un lloc més saludable i sostenible".
Per part seua, la regidora Luisa Notario ha explicat que esta iniciativa municipal es desenvolupa en la mateixa línia de treball en matèria d'eficiència energètica que duu a terme l'Ajuntament en diferents àmbits (implementació de tecnologia eficient en l'enllumenat públic i en els edificis municipals, ús d'energies renovables per al consum del propi ajuntament o impuls al desplegament de carregadors elèctrics a la ciutat, entre altres). Tal com ha reiterat la delegada, “és necessari canviar els hàbits en l'àmbit privat i este programa és una estupenda eina per a entrar en els domicilis particulars a través dels més xicotets i les més xicotetes de la casa, fent-los protagonistes en la consecució d'estalvis de consums d'energia i aigua en els seus centres escolars”. “L'ensenyament que obtenen d'eixa experiència –ha afegit- els converteix en ambaixadores i ambaixadors energètics”.