Sandra Gómez presenta la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu
La regidora de Persones Majors, Sandra Gómez; el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el degà de la Facultat d'Infermeria de la Universitat de València, Julio Fernández, han presentat la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu. En paraules de la regidora, esta càtedra afronta dos grans reptes: "L'envelliment de la població en ciutats en creixement".
Sandra Gómez ha destacat dos realitats, que "el món envellix, al mateix temps que s'urbanitza, i la política també. Ara falta que fem que tots dos envellisquen de forma activa i saludable, i en la meua Regidoria treballem tots els dies perquè siga així". Concretament, a València hi ha actualment 200.000 valencians majors de 60 anys.
"Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats, i es preveu que per a 2030 ho facen almenys una de cada tres persones. A més, hem de tenir en compte que la previsió és que per a l'any 2050 es triplique la població de majors en el món", segons la regidora. A la vista d'estes xifres, "els governants municipals ens trobem amb dos grans reptes: l'envelliment de la població en ciutats en creixement", ha recalcat Sandra Gómez.
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha destacat que la constitució d'esta càtedra obeïx a una "iniciativa de treball de diverses facultats, per descomptat de la Facultat de Medicina i Odontologia, i també Fisioteràpia, Psicologia, i com no, de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport. Estic convençut de les possibilitats que proporciona l'activitat física a les persones".
MILLORAR LA IMATGE SOCIAL DELS MAJORS
Per la seua banda, Julio Fernández, degà de la Facultat d'Infermeria i Podologia de la Universitat de València, qui s'encarregarà de dirigir la càtedra, ha explicat que "sorgix amb la idea d'ensenyar a les persones a cuidar-se i a preparar-se per a envellir millor i sentir-se segures davant del procés de fer-se majors". Segons el degà, la càtedra tracta també de "fer veure als qui tenen la responsabilitat de garantir la salut i la qualitat de vida de tota la ciutadania, com d'important és coordinar recursos i servicis, i la necessitat de protegir, prevenir i cuidar els majors. També, de formentar les relacions intergeneracionals, potser una de les formes més importants de millorar la imatge social de les persones majors".
Esteban Morcillo també ha aprofundit en esta idea durant la seua intervenció: "L'activitat intergeneracional és enormement important, les persones jóvens han d'apreciar i comprendre el que representa l'experiència en la vida."
Sandra Gómez ha explicat que "a la ciutat de València hi ha 200.000 persones majors de 60 anys, i si pensem que en uns pocs anys es triplicarà eixa xifra, això ens obliga a treballar de ple en esta nova realitat. Molts elements del nostre entorn, de la nostra ciutat, van ser concebuts en un altre context demogràfic, i revisar-los significa fomentar el benestar de les persones majors". Per a dur a terme esta comesa, des de la Regidoria s'ha comptat amb la Universitat, a la qual històricament l'Ajuntament ha estat lligada.