La Sala L'Horta reprén aquest diumenge la seua programació amb una adaptació per a titelles del conte “L’ aneguet lleig”
Després de les intenses labors de neteja de les instal·lacions dutes a terme després de la DANA del pas 29 d'octubre, el centre cultural de Castellar-l’Oliveral reobri les seues portes
La Sala L’Horta, afectada per les inundacions de la DANA que van colpejar intensament la pedania de Castellar-l’Oliveral el passat 29 d'octubre, reprendrà la seua activitat aquest diumenge 17 de novembre després de dues setmanes d'aturada forçosa. L'aigua va negar gran part del material tècnic i les escenografies que es guardaven en el magatzem d'aquest centre cultural, però afortunadament no va arribar a afectar el mobiliari del pati de butaques.
“Hem treballat, amb l'ajuda de moltíssima gent, en les tasques de neteja de fang amb l'objectiu de tornar a la “normalitat” escènica, tant de la companyia L’Horta Teatre com de la sala -apunta el seu director, Alfred Picó-. Pensem que és fonamental que les xiquetes, els xiquets i els pares puguen tornar a fer vida junts en el context d'un teatre. Volem que la Sala L'Horta, que precisament enguany celebra el seu 30a aniversari, siga un d'eixos espais de retrobament”.
Quant als espectacles en gira programats per L’ Horta Teatre, la companyia es reactivarà també aquest cap de setmana. El divendres 15 de novembre posaran en escena Els Vilallonga a Montcada, Toca Toca a Turís i Croma a Elx, on també s'oferirà una segona funció el dissabte.
Un clàssic universal
La peça que protagonitzarà aquest retorn està dirigida als més xicotets, el públic de primera infància. Es tracta de L’ Aneguet lleig, una adaptació per a titelles i marionetes del popular conte d'Hans Cristian Andersen, que la companyia il·licitana La Carreta va estrenar fa 25 anys i que actualment continua collint èxits allà on es representa. “És una d'eixes produccions clàssiques que no podem llevar del nostre repertori, perquè agrada moltíssim i sempre ens demanen reposar-la”, comenten des de la companyia.
Francesc Guirado fa un treball dramatúrgic que posa l'accent en la transmissió dels valors de tolerància, solidaritat i l'acceptació del diferent. L'estructura és la de teatret obert amb manipulació a la vista directa, en la qual dos actors-manipuladors interpreten a tots els personatges de la història. La música i les cançons de la banda sonora original de Jorge Gabaldá tenen un protagonisme especial, suggerint climes i ambients i reforçant les emocions i sentiments de cada escena de l'obra. A través de cançons i jocs, es convida als xiquets i xiquetes a interioritzar valors al mateix temps que riuen i es diverteixen.
“Aquesta no és la típica adaptació lliure que es pren moltes llicències -sostenen des de La Carreta-. L'essència del conte original no es desvirtua, encara que tampoc fem èmfasi en la bellesa en si com a factor determinant de l'exclusió. De fet, el nostre protagonista no és un ànec lleig, sinó un blanc molt bonic. El que ocorre és que la resta d'aneguets són grocs. Al llarg de la història anem posant de manifest el rebuig que pateix el protagonista per part d'altres animals de la granja, que li donen de costat fins que dos xiquets, que simbolitzen la part bona que també tenen els éssers humans, ho acullen i els cuiden”.