‘Russafa Escènica’, un festival que segueix en peu i es transforma
El festival es durà a terme del 24 de setembre al 4 d’octubre amb el lema ‘Desitjos’, tant dins com fora del barri de Russafa
El Centre del Carme inaugurarà el festival i oferirà el seu jardí escènic a més de diversos cursos de formació per a creadors
El Centre del Carme ha presentat aquest matí les novetats de la desena edició del festival ‘Russafa Escènica’, que segueix en peu malgrat les excepcionals circumstàncies actuals. En la trobada s’ha desgranat la programació ‘OUT’, propostes escèniques que es duran a terme per diferents punts de la ciutat de València. El festival suma deu edicions i, any rere any, implica més institucions i entitats col·laboradores.
A la trobada han acudit representants dels diferents espais culturals de la ciutat que acolliran les propostes de ‘Russafa OUT’. Hi han intervingut Jerónimo Cornelles, director artístic de Russafa Escènica i Dídac Doménech, director de producció del festival, acompanyats de José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del Centre del Carme; Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Gemma Flors, directora de la Universitat Popular de València; Lorena Palau, directora d’Espai Rambleta; Pedro Giménez, director de la Sala OFF; Miguel Ángel Cantero, programador del Teatre Círculo; Jacobo Pallarés i Maribel Bayona, codirectors de l’Espacio Inestable, i Álvaro Oltra, director de la SGAE Comunitat Valenciana y Múrcia.
El director del Centre del Carme, Pérez Pont, ha manifestat que “la relació entre ‘Russafa Escènica’ i el Centre del Carme no és només una col·laboració, sinó el resultat d’un projecte comú en què, des de fa diversos anys, estem col·laborant junt amb altres centres públics i privats per a l’impuls de la creació escènica al nostre territori”.
Pérez Pont ha reconegut l’esforç de ‘Russafa Escènica’ “per mantindre la programació d’un festival que naix des del mateix sector artístic i que demostra l’optimisme i la capacitat de transformació de la cultura per a adaptar-se a qualsevol circumstància. Unes circumstàncies especials en què des del Consorci de Museus i des de la Generalitat Valenciana estem treballant, mitjançant el programa ‘reaCtivem’, per a donar suport a tots els sectors de la cultura”.
També hi ha estat present com a convidada Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, així com Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural, Marta Banyuls, coordinadora artística de La Mutant, i Esmeralda Hernando, cap de protocol i comunicació de l’Escalante Centre Teatral.
En aquesta edició, a causa de les dificultats en la representació de les propostes i el previsible i obligat aforament reduït dels espais, el festival es desenvoluparà en dues setmanes en comptes de tres, com era habitual. Es farà en un format híbrid: representació física, mentre les circumstàncies ho permeten, i retransmissió digital de les propostes prèviament gravades per l’equip audiovisual del festival.
Una altra de les novetats és que els ‘boscos’, com es coneix un dels formats tradicionals de ‘Russafa Escènica’, passaran de representar-se en espais inusuals del barri de Russafa a fer-ho en teatres i sales de la ciutat de València. El festival confirma hui les propostes valencianes seleccionades. Així, l’Espacio Inestable acull la proposta de circ ‘10582’, de la companyia Arritmados; Sant Miquel dels Reis acull ‘Requiem’, espectacle de dansa de Silvia Batet; a la Sala OFF es representarà ‘9’, teatre textual de Perros Daneses i Pega. Al Teatre Círculo veurem la proposta de teatre textual i arts vives ‘Wof, Wof, Wof’ de Melena Androide, i La Rambleta acull ‘La Sala de los Trofeos’, d’Eva Zapico en el gènere de teatre físic.
El festival habilitarà autobusos gratuïts perquè el públic es desplace des del barri de Russafa a aquests punts culturals, i farà la ruta al revés quan els espectacles acaben.
A aquests cinc ‘boscos’ se’n sumen quatre més, de companyies nacionals i internacionals: ‘Ganeko Crew’, de la companyia Olatz Gorrotxategi a la Sala OFF; ‘Back 2 classics’, de la companyia Planeta Trampolí al claustre de La Nau Centre Cultural de la Universitat de València; ‘Los protagonistas’, de la companyia El Conde de Torrefiel del Escalante Centro Teatral, que es representarà a La Mutant; un ‘bosc’ doble amb els espectacles ‘How to be a sexy heroine’, de María Tamarit, i ‘Cruising’, d’Alejandría Cinque, i, per últim, ‘Catalina’, de la companyia Iniciativa Sexual Femenina. Aquestes tres últimes propostes estan pendents de confirmar espai de representació.
Per primera vegada, el ‘Invernadero’, projecte col·laboratiu i taller escènic dirigit a alumnes d’arts escèniques, ix del barri de Russafa per a instal·lar-se a la sala 7 del Teatre Rialto. Adrián Novella, de Bullanga Companyia Teatral, pren les regnes del projecte amb el títol ‘Los de Arriba’. El ‘Invernadero’ s’emmarca aquest any dins de la iniciativa ‘Graneros de Creación’.
Al jardí escènic hi haurà en aquesta ocasió una única proposta, també producció pròpia de ‘Russafa Escènica 2020’ al Centre del Carme Cultura Contemporània amb la participació i col·laboració del Consorci de Museus. L’obra, ‘1Km2’, està dirigida per Jerónimo Cornelles i escrita per ell mateix junt amb Maribel Baiona.
Per la seua banda, continua en aquesta desena edició el ‘Parterre’ gràcies a la col·laboració de la Fundació Bancaja, amb un taller inclusiu de dansa dirigit per la ballarina Gema Gisbert i en el qual col·laborarà l’artista visual Nívola Uyá. Completa la programació ‘OUT’ el ‘Semillero Escénico’ amb el suport de la Fundació SGAE, amb dues lectures dramatitzades creades per dramaturgs valencians: ‘Inquilins’, de Paula Llorens —III Premi de Dramatúrgia Hispana de Chicago—, y “La armonía de las esferas”, de Marcos Gisbert —Premi Leopoldo Alas Mínguez 2019. La Fundació SGAE revalida el Premi de Dramatúrgia Russafa Escènica, ja en la seua 4a edició.
Cal recordar que les activitats paral·leles s’estendran al llarg dels dos blocs del festival, tant en el bloc ‘IN’ com en el bloc ‘OUT’. En aquest últim cas, destaquen la festa d’inauguració i de cloenda de ‘Russafa Escènica’, la primera al Centre del Carme Cultura Contemporània amb la col·laboració del Consorci de Museus i l’actuació de Monterrosa, i la segona a les Naus de Ribes amb la col·laboració de la Universitat Popular de València i amb l’actuació de Roberto García amb el seu espectacle ‘Roberberación’.
Se sumen a aquestes activitats diversos cursos per a professionals del sector i creadors: Curs de formació gratuït d’arts vives de Celso Giménez; ‘La Tristura’, al Centre del Carme Cultura Contemporània; Curs de formació gratuït d’escriptura de Begoña Tena a la seu de la Fundació SGAE de València, i un curs de formació gratuït d’interpretació de Víctor Sánchez a la sala Matilde Salvador de La Nau de la Universitat de València.