Ribó es reunix amb treballadors del port per tractar els efectes de l’ampliació nord en l’ocupació
El comité d’empresa de CSP-Port de València denuncia la destrucció d’un centenar de llocs de treball quan es concentre el tràfic de MSC en una única terminal
L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del vicealcalde, Sergi Campillo, s’ha reunit este matí a l’Ajuntament amb representants sindicals de CPS-Port de València, per tractar els efectes de l’ampliació nord en l’ocupació. Ribó ha subratllat que als “problemes” de deteriorament de les costes, la mobilitat, els materials per fer la plataforma i paisatgístics, s’ha d’afegir la destrucció de llocs de treball. Segons el president del comité d’empresa de CSP-Port de València, Julián Pérez, la companyia perdrà més del 50 % del tràfic de mercaderies quan es concentre el tràfic de MSC en una única terminal, la qual cosa es traduirà en un centenar de llocs de treball menys.
“L’Ajuntament té l’obligació de vetllar pels interessos de tots els valencians i valencianes i de pensar en funció dels costos que pot patir el municipi”, ha manifestat Ribó. En eixe sentit, l’alcalde ha enumerat “cinc problemes” que genera l’ampliació nord del port. Es tracta de “qüestions que perjudiquen objectivament la ciutat i l’àrea metropolitana que s’han de resoldre”: el deteriorament de les costes; l’increment del trànsit de vehicles pesants, és a dir, de camions; la procedència dels materials per fer la nova plataforma; les conseqüències paisatgístiques, i la destrucció de llocs de treball. El primer edil s’ha referit a les denúncies dels representants del comité d’empresa de CPS-Port de València, amb els quals s’ha reunit este matí, i que “desmunta” una de les bases del projecte de la nova terminal. “Durant la construcció en generaria”, ha apuntat, “però en el moment que es posara en marxa, en destruiria, segons els representants dels treballadors”.
El president del comité d’empresa de CPS, Julián Pérez, ha explicat que l’ampliació suposarà “un transvasament de mercaderies d’un lloc a un altre, un moviment intern d’una zona a una altra, però no hi ha tràfic nou compromés”. Així, la companyia perdrà més del 50 % del tràfic de mercaderies quan es concentre el tràfic de MSC en una única terminal. El “buidatge en la nostra terminal” implicarà la destrucció d’un centenar de llocs de treball dels 300 amb què compta actualment “en una primera onada”, ha advertit el representant sindical. Després, “en una segona onada”, Pérez ha indicat que la competència entre terminals comportarà “la precarització i la destrucció directa d’ocupació”. “Hi ha qui diu que es crearan milers de llocs de treball sense ninguna base real per a llançar xifres, quan la realitat serà just la contrària”, ha conclòs el representant dels treballadors.
Joan Ribó ha reiterat la necessitat d’un nou estudi d’impacte ambiental, tal com va acordar el Ple el passat 29 d’abril “amb el suport de 31 dels 33 regidors i regidores de la corporació” i com suggerix el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. També ha insistit en la seua postura contrària a donar per vàlida la Declaració d’Impacte Ambiental de 2007, “perquè lògicament, si el projecte inicial d’ampliació s’ha modificat d’una manera substancial, caldrà un nou estudi que l’avale”. Sobre el pronunciament de la Comissió de Peticions de la Unió Europea avalant el projecte de la nova terminal, el primer edil ha remarcat que es tracta d’un organisme sense capacitat legislativa ni judicial sobre els casos que rep i ha insistit que “com a alcalde mantindré una actitud crítica amb el projecte mentre seguisca plantejant seriosos dubtes”. L’organisme europeu, al que s’ha referit l’alcalde, “evita fer un pronunciament, ja que encara no s’han expedit els permisos per a l’execució de les activitats contemplades en la modificació del projecte, de manera que adjudica al govern espanyol la decisió sobre una eventual ampliació del port, tal i com venim defenent des de l’Ajuntament, quan diem que el govern central hauria de fer el pertinent estudi sobre l’afecció mediambiental”.
L’encontre d’este dilluns s’emmarca en la ronda de contactes que l’alcalde està mantenint amb diversos sectors per “conéixer totes les opinions” al voltant “d’un projecte complex i que afectarà el nostre futur més immediat com a ciutat”. Joan Ribó s’ha reunit amb experts; entitats veïnals i ecologistes; la Comissió Ciutat-Port; la Confederació Empresarial Valenciana; la directora general de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica, Ana María Oñoro, i els alcaldes i alcaldesses dels Pobles del Sud i de La Punta. Pròximament es reunirà amb representats d’altres sindicats de treballadors del port.