elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ribó insta a articular una "Aliança de ciutats pel disseny" com a element activador de la innovació urbana

Ribó insta a articular una "Aliança de ciutats pel disseny" com a element activador de la innovació urbana
  • L'alcalde de València ha participat en el Congrés Design&Public polities, organitzat per la Universitat de València i València Capital Mundial del Disseny

MÉS FOTOS
Ribó insta a articular una "Aliança de ciutats pel disseny" com a element activador de la innovació urbana - (foto 2)

«Des de València volem articular una sòlida Aliança de Ciutats pel Disseny com a activador de la Innovació Urbana, la missió última de la qual siga afrontar els grans reptes de les ciutats del Segle XXI». L'alcalde de València, Joan Ribó, ha llançat esta convocatòria «a la vora del Mediterrani i en el marc de la Capitalitat Mundial del Disseny que València exercirà en 2022», durant la inauguració del congrés Design&Public polities, que ha començat este dimarts, organitzat per la Universitat de València i València Capital Mundial del Disseny.

L'alcalde ha donat la benvinguda a les persones participants en la trobada, i ha exposat les línies de la gestió del Govern Municipal: «Volem que València no sols siga una màquina eficient i  on siga possible moure's de manera sostenible, produir i consumir responsablement o accedir amb eficàcia als serveis de l'estat del benestar. Volem que la ciutat siga també l'espai de les nostres emocions, el camp de les nostres relacions, i l'escenari d'unes vides intenses, amb estímuls rics i diversos, amb relacions de qualitat i guiades per valors il·lustrats com l'equitat, el respecte i la tolerància, la llibertat, la solidaritat i l'empatia, la sensibilitat i l'amor a la bellesa i a la naturalesa. I per a estes dos dimensions de l'organització d’allò urbà, eficàcia i emoció, necessitem la imprescindible contribució del disseny», ha explicat.

Ribó ha definit el disseny com «una eina imprescindible per a articular nous processos de cocreación, interacció social, participació i governança per a possibilitar ciutats més eficients, resilients, cooperatives, atractives i sostenibles». Però ha alertat de la necessitat de «anar més enllà, per a convertir tot allò circumstancial i a curt termini en estructural i estratègic, i aprofundir en processos que provoquen transformacions irreversibles en les maneres d'administrar les ciutats».

CRIDA A LES CIUTATS DEL MÓN

Per això, des d'este fòrum internacional ha fet «una crida a totes les ciutats del món, especialment europees i mediterrànies, perquè reflexionem de manera conjunta les diverses maneres d'incorporar la brúixola del disseny en la caixa d'eines per a governar ciutats. El disseny obri una nova frontera en la gestió de les ciutats».

DISSENY I DEMOCRÀCIA

L'alcalde de València ha pronunciat la conferència inaugural del congrés, en un acte conduït pel professor de la Universitat de València i director de la trobada, Pau Rausell, que va exercir també la codirección de la candidatura de València a la Capitalitat Mundial del Disseny. Ribó ha defensat en la seua intervenció que el disseny «comparteix diversos atributs de les democràcies de qualitat: és una metodologia per a la resolució de problemes compartits, com ho és la democràcia. A més, com la democràcia, fa residir la sobirania en la ciutadania. I finalment obri la porta al diàleg a través de l'experimentació i la deliberació. En definitiva, el disseny contribueix a aprofundir en el calat democràtic de les ciutats i se serveix del coneixement i la tecnologia».

Per això, l'alcalde ha subratllat la necessitat d'actuar en quatre àmbits: activar les consciències sobre la importància del disseny com a facilitador de la innovació; generar un entorn favorable per a l'aparició de plans de formació que capaciten els agents interessats i a la ciutadania en general en l'adquisició dels coneixements, tècniques i pràctiques de disseny; explorar quins són els encaixos institucionals i organitzatius dins de l'estructura política i administrativa del govern de les ciutats per a incorporar la perspectiva del disseny en les polítiques públiques de les ciutats; i, finalment, implementar efectivament polítiques a nivell urbà que, a través d'incentius positius o negatius, espenten els diferents agents a interioritzar i utilitzar el disseny com a eina central de les seues accions».

Joan Ribó ha agraït la implicació de les ciutats i entitats participants en esta trobada, i ha conclòs la seua intervenció assegurant que «confiar en el disseny és també apostar per la creativitat en la cerca de solucions és l'aposta per ampliar la frontera de possibilitats de les ciutats. El disseny volem que siga hui, el nostre principal eixample urbà».

Pujar