Ribó exigeix al Govern que "respecte l'autonomia financera de les entitats locals" en el repartiment de romanents
València reclama, al costat de 29 ciutats més, un nou acord amb el Ministeri d'Hisenda
L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit virtualment este matí amb els alcaldes de les principals ciutats espanyoles, que han signat un document conjunt en el qual reclamen un nou acord entre les entitats locals i el Govern central sobre l'ús dels romanents municipals i l'accés als fons econòmics per a fer front a les conseqüències de la pandèmia. Els ajuntaments rebutgen l'acord aconseguit setmanes arrere entre la FEMP i el Ministeri d'Hisenda per «injust», atés que «vulnera el principi d'igualtat entre municipis i ciutadans, vulnera l'autonomia financera de les entitats locals, i estableix una inadmissible exclusió dels ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels Pressupostos Generals de l'Estat».
Tal com ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, «hem aconseguit un acord, per damunt de les diferències ideològiques, des de la voluntat de trobar una eixida a la situació econòmica dels ajuntaments». Els 30 municipis signants es posicionen en contra del decret presentat pel Ministeri d'Hisenda i reclamen, en paraules de Ribó, «un nou decret urgent que, d'una banda, respecte els romanents de tresoreria dels ajuntaments i, d'altra banda, plantege les ajudes als municipis, com han tingut les comunitats autònomes, per a fer front a totes les despeses que afrontem els municipis per efecte de la pandèmia: el primer de tot, el transport públic, però també la neteja, els servicis socials, l'ensenyament…». L'alcalde ha qualificat de «just, lògic i necessari que l'Estat aporte els recursos provinents de la Unió Europea».
Ribó s'ha reunit per videoconferència este dimarts amb els alcaldes i alcaldesses de Madrid, Barcelona, Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Cadis, Còrdova, Granada, Lleida, Màlaga, Marbella, Múrcia, Orense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrasa, Teruel, Torrelavega, i Zaragoza. Tots ells han exigit a l'Executiu «l'obertura immediata del procés de diàleg amb el Ministeri d'Hisenda per a iniciar unes noves negociacions que permeten establir uns criteris de repartiment dels fons basats en la igualtat i en la solidaritat, tal com ja s'ha fet amb el conjunt de les comunitats autònomes a través del fons de 16.000 milions d'euros habilitat pel Govern d'Espanya», segons s'assenyala en el text.
Tal com ha explicat Joan Ribó durant la reunió intermunicipal, «este és un acord molt important perquè obri el ventall a pràcticament tots els colors del municipalisme espanyol i posa de manifest la voluntat, per damunt de qualsevol ideologia política, de buscar solucions als greus problemes econòmics i de tota mena als quals ens enfrontem les ciutats en estos moments». L'alcalde de València ha recordat els articles 140 i 142 de la Constitució Espanyola, que garanteixen, respectivament, l'autonomia dels municipis i la necessitat de disposar de mitjans suficients per a l'acompliment de les funcions que els atribueix la llei.
NECESSITAT URGENT DE SUPORT AL TRANSPORT PÚBLIC
L'alcalde de València ha subratllat la urgència d'adoptar les mesures de suport als municipis, especialment en l’àmbit del transport públic, «molt afectat per les mesures ocasionades per la pandèmia» «Per a València es tracta d'un assumpte molt urgent perquè la nostra Empresa Municipal de Transports, com les de la resta de ciutats espanyoles, travessa una situació financera molt complicada a causa de la pandèmia, que s'ha d'arreglar enguany». Ribó ha subratllat que «les ajudes de l'Estat han de materialitzar-se este mateix any, per la qual cosa és imprescindible que el nou decret estiga llest este curs, 2020».
De fet, el document de les 30 ciutats assenyala que la nova negociació «ha de basar-se en els acords aconseguits per unanimitat en el si de la FEMP el passat 2 d'abril per a reclamar al Govern d'Espanya que arbitre un sistema d'ajudes a tots els ajuntaments que permeten fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus, amb especial atenció al fons incondicionat de 5.000 milions i al de 1.000 milions destinat específicament al transport públic. Estes ajudes són imprescindibles perquè els municipis continuen prestant els seus servicis públics i ajudant als qui més ho necessiten durant l'actual crisi econòmica».
L'alcalde de València ha defensat també la necessitat de «tractar de manera diferenciada les aportacions de l'Estat a les entitats locals, dels 5.000 milions dels quals s'ha parlat pel possible préstec dels romanents». De fet, el Ple de l'Ajuntament de València va aprovar setmanes arrere dedicar estos romanents municipals al pagament de deute públic, per la qual cosa Ribó ha assenyalat que és «imprescindible que se separen els dos assumptes: de la mateixa manera que les comunitats autònomes han rebut unes quantitats importants de recursos per a atendre la problemàtica pel coronavirus, els ajuntaments també hem de disposar de recursos per a afrontar les despeses d'atenció social, ensenyament, transport… la qual cosa significa que és imprescindible desvincular els fons que aporta l'Estat».
EN ESPERA DE LES APORTACIONS DEL GOVERN CENTRAL
Un altre dels elements que ha destacat l'alcalde Ribó en la reunió intermunicipal es refereix a la previsió de les aportacions de l'Estat de cara a elaborar els Pressupostos de 2021. «Estem a 1 de setembre i el Govern no ha realitzat encara cap previsió referent a això», ha recordat; i ha subratllat que «les aportacions estatals als ajuntaments per a l'any 2021 han de ser les mateixes que les de l'any 2020. Necessitem que el Govern faça una estimació d'aportacions, que siga la mateixa que va haver-hi l'any 2020, i així els municipis ja podrem començar a preparar els pressupostos per a l'any que ve».