elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ribó fa una crida perquè “les disputes polítiques no bloquegen el desenvolupament metropolità”

Ribó fa una crida perquè “les disputes polítiques no bloquegen el desenvolupament metropolità”
  • Segons l'alcalde, “el nostre teixit empresarial, la nostra societat civil i el món acadèmic el tenen molt clar, i estan disposats a sumar-se a aquest projecte metropolità”

MÉS FOTOS
Ribó fa una crida perquè “les disputes polítiques no bloquegen el desenvolupament metropolità” - (foto 2)
Ribó fa una crida perquè “les disputes polítiques no bloquegen el desenvolupament metropolità” - (foto 3)
Ribó fa una crida perquè “les disputes polítiques no bloquegen el desenvolupament metropolità” - (foto 4)

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat este dimarts la necessitat d'impulsar la governança metropolitana, i ha instat les institucions competents a portar avant la Llei d'àrees metropolitanes. L'alcalde ha assegurat que “no es pot pensar en una ciutat verda i climàticament neutra, que són precisament els reptes que València ha d'assumir en els pròxims anys, sense incorporar la dimensió metropolitana”. Segons Joan Ribó, “el nostre teixit empresarial, la nostra societat civil i el món acadèmic ho tenen molt clar, i a més, estan disposats a sumar-se a este projecte metropolità”.

“És el moment de fer passos ferms i decidits en la conformació d'un sistema de governança metropolitana. No podem permetre que disputes polítiques de curt recorregut bloquegen el desenvolupament metropolità. Les institucions públiques hem de liderar este procés”, ha afirmat l'alcalde, durant l'obertura del Fòrum Metropolità Conversa: Governança metropolitana en l'àrea de València, al qual també han assistit la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía.

Ribó ha expressat la seua inquietud pel desenvolupament de la Llei d'àrees metropolitanes “que, amb tant d'èmfasi es va anunciar al començament de la present legislatura”, i ha advertit que “no podem perdre més temps: és necessari començar a obrir amb caràcter immediat, espais de diàleg i coordinació entre els municipis, l'administració autonòmica i el teixit econòmic, social i acadèmic, per a conformar una autèntica Estratègia Metropolitana de caràcter global”.

En este context, Ribó ha subratllat l'evidència que “la realitat quotidiana de la gent que conviu a l'entorn de València és una realitat metropolitana. I a més –ha afegit- els grans reptes que enfrontem per al futur ciutat tenen un clar abast metropolità”. Entre estos reptes, destaquen fites com la Capitalitat Verda Europea que la nostra ciutat exercirà en 2024, o l'elecció de València per la Comissió Europea com una de les 100 ciutats climàticament neutres en 2030.I, per això, ha defensat que “no podem pensar en una ciutat verda i climàticament neutra sense incorporar la dimensió metropolitana”.

“Si volem ser rellevants, hem de ser metropolitans”

“La idea és molt clara –ha defensat l'alcalde- Si volem ser rellevants, hem de ser metropolitans”, però ha lamentat “la precarietat dels mecanismes de governança amb els quals comptem”. I “el temps perdut, especialment, si ens comparem en l'àmbit europeu, en el qual les àrees metropolitanes són un referent imprescindible en països com França, Alemanya o el Regne Unit”.

Per això, ha reclamat un espai de governança política de l'àrea metropolitana en els àmbits de la mobilitat, de l'habitatge, del mercat de treball, de la lluita contra el canvi climàtic, en el camp dels servicis socials, i també referent a la gestió territorial. “Necessitem concretar tot això en grans projectes metropolitans que, entre altres coses, contribuïsquen a generar una identitat metropolitana”, ha afirmat, i ha recordat que la ciutat de València ja ha fet “una proposta molt clara: la renaturalització del nou llit del Túria, un projecte per a sumar, i per a crear un espai de connexió entre la ciutat i els pobles i municipis del sud, transformant una mega-infraestructura “desarrollista” dels seixanta, que va suposar una autèntica escletxa en el territori en un espai re-naturalitzat i amable per a l'esplai de les persones, al mateix temps que manté les funcions hídriques bàsiques”.

El Fòrum Metropolità Conversa està organitzat per la Ràdio València Cadena SER, i suposa un espai de reflexió sobre la gestió de servicis relatius a l'àrea de València (proveïment i subministrament d'aigua, sanejament, mobilitat o recollida i tractament de residus…). Han participat en la sessió alcaldes i regidors de l'àrea metropolitana de València, així com representants de diferents empreses que oferixen servicis metropolitans.

La sessió, inaugurada per l'alcalde, ha començat amb la conferència titulada “La necessitat d'una mirada metropolitana”, que ha pronunciat el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València i membre de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, Joan Romero. Posteriorment, la regidora delegada del Cicle Integral de l'Aigua i presidenta de l'EMSHI, Elisa Valía, ha participat en la taula redona “Empreses i gestió públic-privada dels servicis metropolitans”, junt amb Rafael Ramos, responsable jurídic de la Societat d'Agricultors de la Vega; i María Gil, de Global Omnium.

Pujar