Ribó fa una crida a l'acció conjunta de les ciutats front el canvi climàtic, en el Fòrum de Diàleg 5+5 del Mediterrani Occidental
L'alcalde ha intervingut en esta cimera, que reuneix a València ministres i representants de França, Itàlia, Malta, Portugal, Algèria, Líbia, el Marroc, Mauritània i Tunísia
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha intervingut este matí en el Fòrum de Diàleg 5+5 del Mediterrani Occidental sobre “Seguretat de l'Aigua i Canvi Climàtic”, on ha fet una crida a les ciutats de les dos ribes del Mediterrani per a actuar de manera conjunta davant els reptes de futur que implica el canvi climàtic i per a afrontar de manera cooperativa “la gestió de l'aigua, un dels recursos absolutament essencials per a la vida”. El Fòrum de Diàleg 5+5, al qual ha assistit la vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha reunit hui a València a representants de França, Itàlia, Malta, Portugal, Algèria, Líbia, el Marroc, Mauritània i Tunísia
El Diàleg 5+5 va ser creat a l'octubre de 1990 a Roma com a espai de cooperació reforçada entre les dos ribes del Mediterrani, i va suposar el llançament de la Política Mediterrània Renovada per a buscar solucions comunes a problemes compartits. En esta trobada a València, han participat ministres de França, Itàlia, Malta i Portugal (vora nord), Algèria, Líbia, el Marroc, Mauritània i Tunísia (vora sud), i han actuat com a membres observadors representants de la Unió Europea, Unió pel Mediterrani i Unió pel Magreb Àrab.
La reunió s'ha convocat amb l'objectiu d'abordar els impactes comuns que pateix el Mediterrani en matèria de canvi climàtic i la necessitat de prendre mesures sobre la disponibilitat dels recursos hídrics en les pròximes dècades. Tal com ha subratllat l'alcalde de València, “és una trobada que articula eixe imprescindible diàleg entre les dos ribes de la mar Mediterrània en una qüestió clau per al nostre futur”.
A més de la vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, la trobada ha comptat amb la participació del ministre de Recursos Hídrics i Sanejament de Mauritània, Mohamed L'Hassan Boukhreiss; la ministra de Medi Ambient d'Algèria, Sami Moualfi; la secretària d'Estat del Ministeri per a la Transició Ecològica d'Itàlia, Ilaria Fontana; la secretària d'Estat del Ministeri de Medi Ambient i de Transició Energètica de Portugal, Inês Costa; el CEO de l'Agència de l'Energia i l'Aigua de Malta, Manuel Sapiano; el director general de Recursos Hídrics del Ministeri d'Agricultura, Recursos Hídrics i Pesca de Tunísia, Abderrahman Ouasli; el secretari general adjunt de la Unió pel Mediterrani, Álvaro Albacete; i la cap de la Divisió de Seguretat Alimentària de la Unió del Magreb Àrab, Faouzia Chakiri entre d’altres.
El repte del canvi climàtic
Ribó ha subratllat que “en estos dies d'incertesa en els quals la guerra plana de manera brutal sobre Ucraïna, no hem d'oblidar que el canvi climàtic continua sent el fenomen que determinarà els grans reptes de la societat del futur”. I ha alertat que la situació d'emergència climàtica “és real i, per tant, es fa imprescindible accelerar els processos de transició a la sostenibilitat”.
De fet, l'alcalde ha advertit de les “molt significatives diferències regionals” que tindran els efectes del canvi climàtic, especialment en la conca mediterrània, “que és una de les regions del món on els efectes del calfament climàtic estan sent més evidents”. “Es tracta –ha incidit- d'una regió de risc, on convergeixen l'ús intensiu del territori per la població i les activitats econòmiques, i unes condicions del medi que sotmeten a elevada pressió l'aprofitament dels recursos naturals, com l'aigua, el sòl o la vegetació”. De fet, l'informe de 2019 del Grup d'Experts Mediterranis en canvi Climàtic i Ambiental, assenyala que el calfament tèrmic experimentat en esta regió ha sigut superior al registrat en la resta del planeta: 1,5 °C des de 1880, enfront dels 1,1 °C per al conjunt de la superfície terrestre.
“Encara estem a temps”
“Però encara estem a temps d'emprendre la necessària transició hídrica per a adaptar-nos a una situació de canvi en els patrons de precipitació i elevació de les temperatures, que comportarà una menor disponibilitat d'aigua i majors exigències de conservació d'uns ecosistemes sotmesos a un estrés creixent”, ha afirmat l'alcalde.
Ribó ha apuntat una sèrie de mesures dirigides a facilitar esta transició hídrica: restauració i protecció dels cicles hidrològics, reducció de les pressions de l'activitat humana i els sectors productius, prioritat per als proveïments d'aigua potable a les poblacions, accés al sanejament i al tractament de les aigües residuals, transferència de coneixements, coordinació interadministrativa i cogovernança, i l'impuls i reforç de la cooperació regional. “I tot això des de la urgència de prendre mesures per a la seguretat de l'aigua i la pau”, ha subratllat.
“València és una ciutat preocupada per la integració i la solidaritat entre les dos ribes d'una mar en massa ocasions travessada per la injustícia i la desigualtat. La mar Mediterrània no és el que ens separa, sinó el que ens uneix; i només conjuntament podrem donar resposta als reptes que compartim”, ha conclòs.