elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Retiren més de 480 tones de restes vegetals a la Devesa del Saler per a evitar incendis

Retiren més de 480 tones de restes vegetals a la Devesa del Saler per a evitar incendis
  • Sergi Campillo recorda que el 44,8 % d’estos treballs, valorats en més de 319.000 euros, s’han realitzat en les zones properes a vivendes, i “són essencials per a previndre focs”

MÉS FOTOS
Retiren més de 480 tones de restes vegetals a la Devesa del Saler per a evitar incendis - (foto 2)
Retiren més de 480 tones de restes vegetals a la Devesa del Saler per a evitar incendis - (foto 3)
Retiren més de 480 tones de restes vegetals a la Devesa del Saler per a evitar incendis - (foto 4)

L’Ajuntament de València va retirar en 2022 un total de 481,9 tones de restes vegetals del bosc de la Devesa del Saler, “una mesura necessària per previndre incendis i que s’ha mostrat molt efectiva després de confirmar-se la reducció significativa d’hectàrees cremades en els últims anys”, segons ha explicat el vicealcalde i regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo. El 44,8 % de les tasques de control de la biomassa s’han dut a terme al voltant de les urbanitzacions de la Devesa, on s’ha retirat el 49 % de les restes vegetals.

El Servici Devesa-Albufera va realitzar un total de 145 parts de treball de prevenció d’incendis mitjançant la retirada de restes vegetals, que van arribar fins a 481,9 tones. D’estos, 65 es corresponen amb actuacions en el perímetre dels edificis de vivendes, on es van retirar 236,4 tones de restes vegetals. El vicealcalde, Sergi Campillo, ha explicat que “les principals actuacions es van dur a terme en els entorns habitats, ja que, com és normal, és on existix més risc que es produïsca algun conat de foc”. L’import dels treballs realitzats durant 2022 va ascendir a 319.204,19 euros, dels quals el 32,6 % es va destinar a les intervencions en l’entorn dels habitatges.

Així, entre les principals actuacions del Servici Devesa-Albufera per al control de la biomassa destaca la de vigilar la vegetació que envaïx la zona urbanitzada, com les carreteres CV-500, CV-5010, camins, carrers, places, rotondes, etc. En estos entorns es van generar un total de 143,9 tones i es va actuar també sobre 715 arbres.

La segona actuació en importància es va desplegar per controlar la vegetació que ocupa itineraris per a vianants i el carril bici de la Devesa, amb una poda que va generar 74 tones de restes vegetals.

Un altre dels treballs de major pes va ser el control del desenvolupament de la vegetació annexa a vials d’efectius de seguretat i Protecció Civil (viàries d’accés restringit), en el qual se seguix el criteri del control de vegetació que envaïx zona urbanitzada, podant esta vegetació, amb un total de 74 tones de restes vegetals.

Igualment es van desbrossat 13.480 metres quadrats de vegetació per permetre la visibilitat dels pilons. De la mateixa manera, existixen àrees de pas sense vegetació, espais públics, voltants de mobiliari municipal, etc, que han d’estar lliures de vegetació, per la qual cosa se’n van desbrossar altres 26.835 metres quadrats.

Altres actuacions

Entre els treballs de control i vigilància s’inclou l’abatiment d’arbratge considerat perillós per imminent caiguda, per estar morts i situats prop de camins o zones accessibles a vianants. Se’n van retirar 51,6 tones de 62 exemplars talats.

A vegades apareixen restes de poda que no es realitzen per part de la contracta, acumulats al costat de camins o edificis, amb l’imminent perill que açò comporta. Per este motiu es van retirar 37 tones de restes vegetals en diversos punts de la Devesa.

Una altra actuació rellevant es realitza en relació al control de l’increment de la biomassa en zones perimetrals de seguretat al voltant d’edificis, per la qual cosa es van generar 28,2 tones de restes vegetals després dels treballs de poda a menys de 50 metres dels immobles.

Per a Campillo, “estos treballs que fem regularment ajuden a baixar la quantitat de necromassa al bosc de la Devesa, un bosc que és un exemple de restauració ambiental des de fa dècades i que és un vertader pulmó per a la ciutat i per a tot el parc natural de l’Albufera. El bosc litoral millor conservat de tota Espanya i un orgull per als valencians i valencianes”.

 

 

 

 

Pujar