elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El restaurant Simposio de València guanya el premi al ‘Menú més verd’ del Festival Cuina Oberta pel seu compromís amb la sostenibilitat

El restaurant Simposio de València guanya el premi al ‘Menú més verd’ del Festival Cuina Oberta pel seu compromís amb la sostenibilitat
  • Esta recepta també ha sigut reconeguda per l'aprofitament de productes mediterranis de temporada, que en este cas han sigut els pésols llàgrima i crema verda amb aromàtics i galera

El restaurant Simposio ja és oficialment el més ‘verd’ de València, després de rebre el premi al ‘Menú més Verd’ del Festival València Cuina Oberta 2024. El plat guardonat ha sigut el del cuiner Roger Julian, compost per pésols llàgrima i crema verda amb aromàtics i galera. Esta recepta ha sigut reconeguda “pel seu compromís amb la sostenibilitat i l'aprofitament total de productes mediterranis de temporada”.

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha destacat “la importància de fer pedagogia de la sostenibilitat en la gastronomia i d'usar els nostres productes de l'horta i el Mediterrani com a reclam per a un turista que cada vegada cerca més qualitat i autenticitat”. “Els restaurants i festivals com València Cuina Oberta són el millor canal per a recordar al consumidor que no hi ha millor producte que el de proximitat per a servir en les nostres taules”, ha assegurat.

Paula Llobet, que ha afegit que el rebost mediterrani “és un autèntic luxe, que València és un exemple de sostenibilitat gastronòmica i que esta filosofia està representada en el plat del restaurant Simposi, però també en els dels finalistes”, ha recordat que fins diumenge es pot gaudir d'este festival gastronòmic.

El jurat ha estat compost per experts en gastronomia i sostenibilitat: Antonio Garcia, director general de la Capital Verda Europea; Purificació García, subdirectora d'Emprenedoria de l'Escola d'Enginyeria Agronòmica i del Medi natural; Amparo Aleixandre, tècnic en Galp i secretària de la Comunitat de Pescadors del Palmar; Nicolàs Barrera, “Masover” del projecte Restaurant Pou de Beca, un restaurant heretat i envoltat de naturalesa que es basa en el lema “Bueno, Net i Just del Slow Food”; i Amparo Martínez, agricultora els productes de la qual porten a la Tira de Comptar en MercaValencia tots els dies.

Tots ells han valorat “la creativitat del plat, la utilització de productes de proximitat i la minimització de residus”. La creació d'esta recepta inclou pésols de llàgrima d'Albal, galera de la Llotja de València i oli d'oliva verge extra de Tossut, “tots ells productes de la més alta qualitat” i de la província de València.

Un plat 100% sostenible

Els pésols de llàgrima, crema verda amb aromàtics i galera representa l'oferta del restaurant premiat, que aposta per una cuina honesta i respectuosa amb el medi ambient. El plat s'elabora amb un aprofitament total dels ingredients, sense cap mena de desaprofitament. Les baines dels pésols s'utilitzen per a elaborar la crema verda, mentre que la galera s'aprofita tant la carn com els caps i les pells per a fer un bisqué tradicional.

Un reconeixement a l'aposta per la sostenibilitat

El premi al ‘Menú més verd’ és un reconeixement més dins del marc d'enguany a la ciutat com a Capital Verda Europea 2024, i a l'aposta del Festival Cuina Oberta per la sostenibilitat. En esta edició, s'ha convidat als restaurants participants a elaborar menús que traguen profit del rebost mediterrani i que siguen respectuosos amb el medi ambient.

Un total de quatre restaurants han sigut finalistes entre nombroses candidatures presentades. El restaurant Fierro, va proposar una xirivia a baixa temperatura amb cruixent de pell de xirivia i filaments de xirivia fresca en salmorra. D'altra banda, Celler Alenar va preparar sépia freda amb maionesa de codium i 2 Estacions va optar per unes postres, un arnadí de carlota, ametles, pinyons i canyella en diferents textures. Totes estes propostes es podran gaudir en els menús de Cuina Oberta fins a este diumenge 21 d'abril.

Pujar