Rehabilitació urbana i social per a cicatritzar el Cabanyal
Els veïns del Cabanyal esperen amb optimisme els plans urbanístics i socials promesos per l'Ajuntament de València
Dos qüestions claus per a regenerar este barri emblemàtic i que han d'anar de la mà, segons els veïns, perquè la solució puga veure al fi la llum
El Cabanyal avança cap a la seua rehabilitació social i urbana. Un llarg camí en què s'estan donant passos, com l'últim anunci de la inversió de 15 milions d'euros que rebrà dels Fons Europeus, encara que no el "suficientement ràpid" com els seus veïns reclamen.
A principis d'esta setmana es donava a conéixer la inversió pública de 30 milions d'euros, 15 procedents d'este projecte europeu i 15 procedent del consistori, que es destinaran a diferents àmbits socials i urbans en este barri de València. Una notícia que per als seus veïns és magnífica, tal com reconeix Faustí Villora, representant de la Plataforma Salvem el Cabanyal, ja que mostra “l’esforç que tant l'equip de govern com els tècnics han realitzat" amb les consultes ciutadanes per a saber quins eren els punts necessaris per a revitalitzar el barri.
Una notícia que han rebut amb alegria però també amb cautela. "És important recalcar que la inversió municipal ha de ser independent de la què rebrà el Cabanyal del Pla Confiança de la Generalitat Valenciana", recalca Villora, qui insistix en la importància de separar ambdós inversions i espera que així ho faça també l'equip de govern de Joan Ribó: "El alcalde s'ha compromés que així siga i esperem que complisca el seu promesa".
Mesures urgents
Són moltes les associacions que veuen “l’esforç” que l'Ajuntament de València està duent a terme per a tractar de solucionar el problema que més urgix en estos moments i que es referix a la convivència ciutadana, encara que no amb molt d’èxit. "De moment totes les activitats polítiques del nou equip de govern han sigut un fracàs i no han donat resultat. Problemes relacionats amb els drets a la intimitat i el descans dels veïns", lamenta Villora i posa com a exemple l'ocupació d'espais públics amb actituds que alteren la convivència i impedixen el descans.
Problemes que han de solucionar-se de forma urgent en la mesura que siga possible “i imposible", insistix el representant de Salvem el Cabanyal. La idea, per a Villora, és clara: "Les accions socials han d'anar acompanyades de la rehabilitació urbana i viceversa". I per això urgix posar en marxa el mecanisme però la burocràcia està ralentitzant tots els processos, fet que també reconeixen i lamenten des del consistori valencià.
“Hi ha obres que no començarien fins a 2017 perquè la redacció del projecte no està ni tan sols encarregada", explica Faustí Villora. Projectes com la urbanització dels carrers Sant Pere, els Ángels i Lluís Espuch darrere dels quals hi ha un "problema de temporalització", segons Villora, perquè sense rehabilitació urbana no hi haurà regeneració social, dos llastos que arrossega este degradat barri i que busca resoldre com més prompte millor. El Cabanyal vol tornar a ser el barri mariner i referent que era, la porta al mar de la ciutat.