elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El regidor d'Hisenda celebra la nova línia de cooperació de la Generalitat amb els ajuntaments

    El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha manifestat hui la satisfacció del govern local davant de l'anunci de la Generalitat d'impulsar un Fons de Cooperació Municipal 2017, que suposa un primer pas per a l'aprovació de la futura Llei valenciana de finançament local. A més, el decret del Consell respectarà la llibertat dels ajuntaments per a destinar els nous ingressos a les partides que considere convenients.

    "La iniciativa té una transcendència política fonamental", ha assegurat Vilar, "ja que obri un nou camí en la relació de col•laboració de la Generalitat Valenciana amb els pressupostos dels ajuntaments valencians". Ramón Vilar ha assistit este matí en el Palau de la Generalitat a la presentació del Fons de Cooperació Municipal per a 2017, "un esforç molt positiu per part del Consell", ha subratllat el regidor, "i més amb les condicions d'infrafinançament que patix la mateixa Generalitat, una deficiència que hui en dia és una qüestió compartida per la totalitat de l'espectre polític".

    Segons les previsions, a la ciutat de València correspondrà un import total de 3.150.000 euros que, a pesar de no tractar-se d'una quantitat d'acord amb el volum de població de la ciutat, "ho comprenc perfectament", ha assenyalat Vilar, "ja que –al seu parer- no seria lògic que ens emportàrem la part del lleó d'este fons i deixar sense suport a multitud de municipis xicotets i les seues necessitats".

    "No és just ser mers corredors comercials"

    A més, tal com s'ha anunciat en la presentació del Fons, el decret que ha d'elaborar ara la Generalitat per a aplicar les previsions de finançament garantix que els ajuntaments receptors d'esta col•laboració no estaran obligats a destinar els nous ingressos al pagament del deute, tal com sí que s'establix en la Llei 40, d'estabilitat pressupostària, la coneguda com a "llei Montoro".

    "No és just, ni lògic, ni adequat", ha afirmat Ramón Vilar, "que les limitacions de la llei Montoro porten els ajuntaments a fer de mers corredors comercials, és a dir, que els ingressos nous que rebem hagen d'anar directament i exclusivament a amortitzar anticipadament el deute". Tal com ha explicat l'edil, el programa d'amortització de deute de l'Ajuntament de València seguix un ritme adequat i sense cap desviació, i s'està complint més que suficientment". "Per això, celebrem que esta iniciativa del Consell permeta als ajuntaments poder adaptar els recursos a les aplicacions pressupostàries segons les necessitats de cada ciutat."

    Es tracta d'una "postura política per part de la Generalitat de respecte a l'autonomia municipal, que és una cosa molt important", ha afirmat el regidor d'Hisenda. Una vegada en vigor el decret del Consell, des de l'Ajuntament de València es procedirà a aprovar la modificació de crèdits consegüent perquè els nous ingressos s'apliquen a "partides pressupostàries que es dirigisquen a solucionar problemes i necessitats de la ciutat", ha explicat.

    Programa d'harmonització i homologació

    D'altra banda, la Comissió d'Hisenda ha aprovat este matí la proposta acordada per la Junta de Govern divendres passat d'aplicació de l'anomenat Programa d'Harmonització i Homologació de les Administracions Perifèriques de l'Ajuntament, que serà aprovat pel Ple municipal dijous que ve.

    El programa s'aplicarà a les 17 fundacions, organismes autònoms, empreses públiques i societats municipals que no corresponen a la centralitat de l'Ajuntament, "i que, més enllà d'allò que marca la llei", ha explicat Vilar, "tindran un marge comú quant al control financer, auditoria com a element de fiscalització i retribucions d'alts directius".

    Finalment, s'ha presentat l'evolució de la mitjana del pagament a proveïdors del quart trimestre, amb el qual finalitza l'any 2016. El balanç d'este període reflectix que el descens continuat de la mitjana "no és una circumstància efímera, sinó un procés consolidat", en paraules del delegat d'Hisenda. En els dos últims mesos, novembre i desembre, el període mitjà de pagament ha sigut de 2,2 dies: "Entenem que esta xifra rècord és difícil de mantindre", ha assenyalat Vilar, "però valorem que un període mitjà de pagament al voltant dels 5 dies és positivament i completament acceptable". De fet, en l'últim quadrimestre de l'any 2016 la mitjana s'ha situat en els 4,5 dies.

    Pujar