La rectora destaca la fortalesa de la Universitat de València, en el 520 aniversari de la seua fundació
La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha destacat hui davant el Claustre la fortalesa de la institució –confirmada en els principals rànquings–, en el 520 aniversari de la seua fundació. La síndica de greuges, per la seua banda, ha presentat l'informe de gestió del curs 2017/2018. Al començament de la sessió, estudiantat de BEA, A Contracorrent i SEPC ha entrat a la sala i ha protestat per a exigir canvis en el sistema de representació del col·lectiu.
"Ens situem com la tercera universitat d'Espanya en qualitat i quantitat de publicacions acadèmiques, avançant a la posició 94 d'Europa. Segons alguns rànquings, com el de Taiwan i 'Nature', seríem la tercera d'Espanya, la quarta segons Leiden i World University Rankings, la cinquena segons Best Global. En definitiva, sempre entre les deu millors universitats espanyoles com també apunten els rànquings Times Higer, que ens situa entre la sisena i la huitena, i el Xangai, essent la primera en ADE, en Ciència i Tecnologia dels Aliments, Teledetecció i Ciència i Enginyeria Energètica". La rectora ha afegit: "I pel que fa a la producció tecnològica s'ha incrementat en un 12% la família de patents de la Universitat de València, i s'ha creat i reconegut dues noves spin-off en 2018".
La rectora ha indicat que la Universitat ha disposat, a la fi de 2018, fons per a investigació que ascendeixen a 54 milions d'euros, el que suposa un increment proper al 30% respecte de la mitja del període 2015 a 2017. "Això demostra la competitivitat de la Universitat de València en la captació de finançament en concurrència competitiva".
Mavi Mestre també ha volgut destacar la dimensió internacional de la Universitat: "En 2018 hem estat la tercera Universitat d'Europa en recepció d'estudiants Erasmus, amb 2.200 estudiants. I la quarta en enviament, amb 1.600 estudiants.
D'acord amb les dades presentades per Mavi Mestre, "enguany, en l'àmbit dels estudis de grau, s'han incorporat a la Universitat de València 8.695 nous estudiants i estudiantes, cobrint el 99,95% de l'oferta d'estudis de grau, que aquest curs, amb la implantació del nou Grau en Ciència de Dades, eleva a 56 graus i 6 dobles titulacions la nostra oferta, que es completa amb 13 dobles titulacions internacionals de grau, com a exemple de la nostra aposta per la internacionalització dels estudis".
Aquestes dades permeten afirmar, en paraules de la rectora, que les titulacions de la Universitat de València han estat les més demandades del Sistema Universitari Valencià, i que el nivell d'adequació i d'acceptació social de l'oferta, coberta al 99,95%, "són altament satisfactòries".
Pel que fa als estudis de màster oficial, l'oferta de la Universitat ha estat aquest curs de 107 titulacions, de les quals 21 són interuniversitàries i 3 d'elles de caràcter internacional.
Per la seua banda, l'oferta de màsters oficials s'ha cobert en més del 85% de les 4.816 places ofertes. A hores d'ara, la Universitat compta amb un total de 6.248 estudiantes i estudiants de màster oficial matriculats. I en l'àmbit dels estudis de doctorat, la Universitat oferta aquest curs 62 programes on estan matriculades i matriculats 4.413 estudiants, i eleva fins 8.263 les tesis inscrites.
La rectora ha remarcat que la institució continua treballant "per tal que cap estudiant deixe d'accedir a la Universitat o abandone els seus estudis per qüestions econòmiques". "Per això complementem les beques i ajudes de Ministeri i Conselleria amb un programa propi de beques de la Universitat de València".
Respecte al col·lectiu del PAS, Mavi Mestre ha recordat l'oferta d'ocupació en marxa, i que al llarg de 2018 s'ha implantat de manera completa el complement retributiu lligat al sistema de carrera professional. També, els mecanismes per a reconèixer la progressió dins del sistema. En 2019 s'ha reconegut la carrera professional al personal interí.
En matèria de professorat, s'han desplegat diferents concursos per a la cobertura de l'Oferta Pública d'Ocupació de 2018. Això ha permés la funcionarització de tot el professorat contractat doctor que estava acreditat a titular d'Universitat a setembre de 2017 (38 places) i la promoció a Càtedra d'Universitat de més del 90% del professorat titular acreditat (114 places). D'altra banda, s'ha estabilitzat en places funcionarials o amb contractes indefinits el professorat contractat doctor interí del curs 2017-2018, un total de 95 persones, i el professorat ajudant doctor que finalitzava contracte fins al 30 de setembre de 2018 (21 persones).
En l'àmbit de les infraestructures, ha manifestat que en 2019 s'ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte de rehabilitació de l'edifici del col·legi major Lluís Vives: "Aquest es un projecte singular per a la nostra universitat que està orientat a que aquest emblemàtic espai recupere per al nostre estudiantat una intensa activitat cultural i lúdica, i a que concentre diversos serveis de qualitat que milloren la vida de les i els estudiants".
520 anys
"Companyes i companys membres del Claustre, la Universitat de València compleix en 2019 520 anys des de que va ser fundada pels Jurats de la ciutat", ha emfatitzat Mavi Mestre. "És aquesta una bona data per reflexionar sobre el nostre present i el nostre futur, i us invite a que formem part d'eixe debat i reflexió i que, en les nostres activitats ordinàries, posem en valor el que suposa ser una de les universitats espanyoles més antigues i, alhora, ser una moderna universitat europea que destaca en els rànquings internacionals més prestigiosos".
També el Centre Cultural La Nau compleix també enguany vint anys, i en aquest sentit es treballarà "per tal que la Cultura, que sempre ha estat un tret característic de la nostra universitat, es reforce". "En els propers mesos, La Nau, edifici icònic de la Universitat, seu històrica, recuperarà nous espais al servei de la cultura, obrint la Sala de Bigues al públic i també dues terrasses com a nous espais de programació, alhora que la dimensió cultural s'ha d'estendre a tots els campus", ha indicat.
Sindicatura de Greuges
La síndica de greuges de la Universitat, Elena Grau, ha presentat davant el Claustre l'informe de l'òrgan que dirigeix referit al curs 2017/2018. D'acord amb el document, durant l'esmentat curs es van atendre un total de 108 expedients a la Sindicatura, dels quals 33 eren consultes i 75 corresponien a reclamacions. Per col·lectius, la distribució d'expedients va ser la següent: el 69,4% correspon a la suma d'intervencions del col·lectiu total de l'alumnat (75 persones), el 22,2% a expedients presentats pel PDI (24 persones), el 0,9% al PIF (1 persona) i el 7,4% restant a l'estament del PAS (10 persones).
Del total de 108 expedients tramitats aquest curs 2017-2018, els més nombrosos (75) corresponien al col·lectiu de l'alumnat. Hi destacaren els temes relatius a problemes sobre expedició de títols i certificats (7) seguit de temes relacionats amb la devolució/pagament de taxes (5), conflictes amb el professorat (5) o pràctiques (5).
Pel que fa al col·lectiu del PAS, la Sindicatura de Greuges va obrir 8 expedients, que representen el 7,4% del total, i que feien al·lusió a 7 temes: borsa de treball (1 cas), eleccions a òrgans universitaris (1 cas), manca de resposta d'un òrgan administratiu (2 casos), promoció de la carrera professional (1 cas) i reconeixement de serveis El col·lectiu del PDI va generar 24 expedients, que representen el 22,2% del total de casos que arriben a la Sindicatura, i que afectaven 17 temes: conflicte amb altre company/a del PDI (4 casos), convocatòries places de professorat (3 casos), conflicte amb càrrecs o comissions de departaments (2 casos), promoció professional (2).
Aquest era el darrer informe presentat per Elena Grau, que ha finalitzat el seu manament, i que ha estat acompanyada en la Sindicatura per Xelo María López, vicesíndica de PAS, i Òscar Moreno, vicesíndic d'estudiants. Durant la sessió, s'ha procedit a elegir María Adela Serra com a nova síndica de greuges. Serra és catedràtica de Dret Civil de la Universitat.
L'informe complet es pot consultar en: http://links.uv.es/O69f4S6
Protesta estudiantat
Membres del col·lectiu de l'estudiantat, pertanyents als grups BEA (Bloc d'Estudiants Agermanats), A Contracorrent i SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans) han irromput al començament de la sessió, i han anunciat que, pel moment, no tornaran a participar en els debats del Claustre. En un comunicat que han repartit, afirmen: "La nostra veu no està sent escoltada". I afegeixen: "Som majoria, som més del 90% de la comunitat educativa i representem al voltant de 50.000 estudiants. No entenem que la nostra participació siga dificultada o directament emmudida". Finalment, han presentat 10 mesures "per a una nova representació estudiantil a la Universitat de València".
Torn obert de paraules
En el torn obert de paraules, quatre estudiants han exposat les seues reivindicacions. David López ha criticat l'actitud dels estudiants que s'han exclòs dels debats, i ha demanat que se li pose el nom de Carmen Alborch a un espai de la Universitat. Inmaculada Santafosta ha reclamat igualtat de gènere en tots els òrgans i comissions de la Universitat. Jordi Ortiz ha exigit una ampliació del termini del pagament de les taxes de matrícula, fins a arribar als 10 mesos. I Juan Antonio Oliver ha lamentat que a la Facultat de Dret no es respecten els drets de l'estudiantat i s'incompleixen les guies docents. Aquesta darrera afirmació ha estat contestada pel degà, que ha assegurat el respecte escrupolós dels drets dels estudiants.