elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos rànquings situen la Universitat com la primera valenciana i entre les tres millors d’Espanya en visibilitat i producció científica

Dos rànquings situen la Universitat com la primera valenciana i entre les tres millors d’Espanya en visibilitat i producció científica

    El rànquing web d’universitats, Webometrics, del CSIC, que mesura la visibilitat i presència en la web d’institucions, situa la Universitat de València com la segona d’Espanya, únicament superada per la de Barcelona, després d’haver avançat una posició respecte a l’anterior edició. A més, és la tercera estatal en l’Incites Essential Science Indicators (ESI) per nombre de cites, una classificació actualitzada en març que mesura les tendències científiques emergents i les institucions, els documents, les revistes i els països que destaquen en investigació.

    Webometrics és una iniciativa del Laboratori de Cibermetria, grup d’investigació del CSIC, que es publica dues vegades a l’any i que analitza 11.999 institucions. En l’última edició, de gener de 2019, la Universitat de València està en la posició 205 del món i 63 d’Europa, fet que suposa que ha avançat set i sis posicions, respectivament, respecte al mateix període de 2018.

    A escala mundial, aquesta classificació la lideren les universitats de Harvard i Stanford, i l’Institut Tecnològic de Massachusetts, mentre que a Europa estan al capdavant les universitats d’Òxford, Cambridge i l’University College de Londres. A Espanya, les cinc posicions les completen la Universitat Autònoma de Barcelona (3a), la Universitat de Granada (4a) i la Universitat Politècnica de Madrid (5a).

    Per la seua banda, el rànquing Incites Essential Science Indicators (ESI), de Clarivate Analytics, és una eina que analitza les dades extretes de més de 12 milions d’articles de més de 12.000 revistes durant onze anys, que s’actualitza cada dos mesos. Aquesta plataforma en línia classifica autores i autors, institucions, països i revistes en 22 camps d’investigació basant-se en el rendiment de publicacions i cites.

    En l’ESI, sobre 6.009 institucions, la Universitat de València ha avançat a escala mundial 9 posicions respecte al mateix període de l’any anterior, en passar de la posició 322 a la 313, ja que s’ha incrementat notablement el nombre de citacions, en passar de 401.607 el març de 2018, a 461.633 enguany. A més, la UV és la segona d’Espanya en l’indicador hot papers (articles publicats en els dos últims anys que han rebut un nombre molt alt de cites en els dos última mesos) i tercera en top papers o articles d’alt impacte i també en articles altament citats o highly cited papers.

    A escala internacional la classificació Incites Essential Science Indicators per cites està liderada per les universitats americanes de Califòrnia i Harvard i el Centre National per a la recerca francès. Per la seua banda, a Espanya el rànquing el lideren les universitats de Barcelona l’Autònoma de Barcelona, mentre que les posicions quarta i cinquena corresponen a la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat Complutense de Madrid.

    Per matèries destaca Ciències agrícoles entre els 100 millors centres del món en nombre de cites, a Economia i negocis la 101 del món i millor universitat espanyola en nombre de publicacions i en les àrees de Física i Psiquiatria/Psicologia en segona posició nacional tant en publicacions com en cites en ambdues.

    Finalment, analitzant els articles de qualitat, en els tres indicadors top papers, highly cited papers i hot papers, la Universitat se situa en la primera posició nacional en les matèries de Ciències agrícoles, Geociències i Microbiologia, i és també primera d’Espanya en articles candents en Física.

    Pujar