Rafael Ibáñez, nou degà de la Facultat de Química
El catedràtic de Química Inorgànica Rafael Ibáñez Puchades s’ha convertit aquest dimarts (12 de març) en el nou degà de la seua facultat, en substitució d’Adela Mauri, que havia esgotat els dos mandats. La Junta de Centre ha atorgat a l’únic candidat presentat 35 vots favorables i cinc en blanc.
Al nou degà, acompanyaran en l’equip Begoña Milian (vicedegana d’Incorporació al Grau i Empleabilitat), Iolanda Porcar (Estudis), Rafael Ballesteros (Relacions Internacionals i TIC), Mª José Ruiz (secretària de la facultat), Teresa Albelda (coordinadora de Mobilitat), Juan Modesto Clemente (coordinador de primer curs), Jorge Verdú (segon curs), Miriam Beneito (tercer curs), Amparo Sanz (quart curs), Marc Montesinos (coordinador de titulació), Rosendo Pou (doble titulació-Grau Física-Química), José. A. Sáez (director del màster en Química), Alicia Monleón (coordinadora de Pràctiques Externes i de Menció Dual), Carlos Gómez (coordinador de TFG) i Daniel Tordera (coordinador d’Innovació).
Rafael Ibáñez va fer una estada de tres anys en el Laboratoire de Chimie du Solide, de la Universitat de Bordeus I, per a la realització de la seua tesi doctoral, que va llegir en la Universitat de València en 1984. Ha col·laborat en un total de 45 projectes d’investigació (19 com a investigador principal) i 34 contractes i convenis amb empreses (31 d’ells com a investigador responsable).
La investigació principal del nou degà s’ha centrat en l’exploració de vies de síntesis alternatives per a la preparació de materials per mètodes respectuosos amb el medi ambient. És coautor de nombroses publicacions en revistes de l’àrea de Ciència de Materials i de nou patents internacionals.
Va començar la seua vinculació a la Universitat de València al desembre de 1984, impartint classes pràctiques en el Col·legi Universitari de Castelló (hui Universitat Jaume I). Durant més de 25 anys ha estat adscrit a l’Institut de Ciència de Materials de la Universitat de València, del qual va ser secretari des de la seua creació en 1995 i posteriorment director entre 2002 i 2008.
En la Facultat de Química ha exercit com a coordinador de curs entre 2012 i 2017, any en què va passar a ser coordinador de Pràctiques Externes. És membre de la Junta de Facultat ininterrompudament des de 2014 i del Claustre de la Universitat des de la seua renovació total en 2021.
Ibáñez és soci fundador i consultor científic de dues empreses StartUP (LaserFOOD i PersiSKIN) situades al Parc Científic, que desenvolupen la seua activitat en projectes vinculats amb la sostenibilitat del sector de post-collita de fruita. Aquestes empreses han rebut el suport de diversos projectes nacionals i europeus, així com una important quantitat de premis, entre els quals destaca el Premi al Millor Projecte Europeu de la Comunitat Valenciana de 2013 pel projecte Laser-Mark, del programa Eco-Innovation de la UE. Va rebre el premi de l’IVACE a l’Investigador Emprenedor en la modalitat de Projecte Europeu R&D Industry.