Quins són els reptes de l'empresa davant l'envelliment dels seus treballadors?
L'Associació Espanyola de Directius organitza un desdejuni per a analitzar el futur empresarial espanyol davant els canvis demogràfics del present
El soci director de PeopleMatters, Alfonso Jiménez, i el director general de RR. HH. d'Altadis, Luis Blas Tejada han exposat les seues conclusions sobre aquest tema
Estem assistint a un moment de gran transformació -no solament digital- sinó també demogràfic al com el mercat de treball ha d'adaptar-se. Sobre aquesta base s'ha reflexionat en el desdejuni de treball, organitzat hui per l'Associació Espanyola de Directius (AED), per a analitzar els reptes de l'envelliment en l'empresa.
Una trobada en el qual Alfonso Jiménez, soci director de *PeopleMatters, ha destacat que "el talent no sap d'edat, igual que no sabia de gènere, ja que no és una característica que vinga de sèrie en els joves i no es marceix amb l'edat".
Alfonso Jiménez ha presentat en aquest desdejuni les conclusions d'un estudi realitzat amb una vintena de companyies espanyoles i europees, com Altadis, Correus, Banc Sababell, BMW, Berner o Loewe, entre unes altres, en el qual ha analitzat l'envelliment del mercat de treball: "No és un problema sol d'Espanya, sinó un fet global", tal com ha recordat. En aquest sentit, el soci director de PeopleMatters ha destacat la necessitat d'innovació que té Europa per a posar-se al dia en plans de foment de sensibilitat amb els treballadors sènior.
Per a açò hi hauria, segons Jiménez, vuit grans eixos d'actuació que passarien per apostar per la salut, potenciar les capacitats i coneixements, reformular el sistema de retribucions en funció de l'edat, gestionar bé el relleu generacional o crear un nou model de relacions entre empresa i professional sènior, entre uns altres: "En el futur anem a treballar fins a edats més avançades i açò genera una pressió molt forta des de les entitats europees per a allargar la vida laboral", ha reconegut l'expert.
De fet, tal com ha recordat en la seua ponència, els treballadors majors de 55 anys han incrementat quasi un 20% a Espanya en solament una dècada, en un període en el qual ha disminuït un 20,7% la població jove en el mercat de treball.
Durant el desdejuni, celebrat en la seu de la Direcció territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, també ha intervingut el director general de RR. HH. d'Altadis, Luis Blas Tejada, qui ha destacat el cas pràctic engegat en la seua companyia desmitificant diverses qüestions: "No fem gens nou i tampoc ho fem per altruisme, sinó per resultats", ha puntualitzat. Després d'una reflexió interna important, l'equip d'Altadis va desenvolupar un programa propi que inclou activitats de 'mentoring', assegurar que la gent que es marxa deixa coneixement "dins de la casa", projectes transversals i la creació d'un comitè de savis o experts, "a imatge de l'antic senat romà", que assessora al president a nivell espanyol i participa en qüestions importants com a nomenaments.
La trobada s'integra dins del cicle de trobades #DesarrolloDirectivo i ha explicat també també amb la presència de Luis Blas Tejada el director territorial de CaixaBank a la Comunitat, Xicu Costa, i de la presidenta de la Comissió Directiva de AED a València, Amparo Bertomeu.
Creada en 1996 sota l'impuls d'Isidro Fainé, l'Associació Espanyola de Directius (AED) té com a missió contribuir a la millora individual i col·lectiva dels professionals que lideren les organitzacions del país. Actualment compta amb més de 2.000 membres, dels quals més del 60% ocupa la màxima responsabilitat de gestió en les companyies on exerceix la seua labor.