elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Premis Rei Jaume I 2017

Puig urgeix a constituir un pacte d'Estat per la ciència

Puig urgeix a constituir un pacte d'Estat per la ciència
    MÉS FOTOS
    Puig urgeix a constituir un pacte d'Estat per la ciència - (foto 2)
    Puig urgeix a constituir un pacte d'Estat per la ciència - (foto 3)
    Puig urgeix a constituir un pacte d'Estat per la ciència - (foto 4)
    Puig urgeix a constituir un pacte d'Estat per la ciència - (foto 5)
    Puig urgeix a constituir un pacte d'Estat per la ciència - (foto 6)

    El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat a constituir de forma "urgent" un pacte d'Estat per la ciència que contribuïsca a fer front als reptes de futur i que permeta a més superar "barreres institucionals" i "restriccions pressupostàries" per a sumar la "gran intel·ligència" que existeix distribuïda "al llarg i ample" del país.

    Puig s'ha pronunciat així durant la seua intervenció en la cerimònia de lliurament dels Premis Rei Jaume I 2017, que ha estat presidida per Sa Majestat la Reina Letizia. En el seu discurs, el cap del Consell ha recalcat també la voluntat de la Generalitat que la Comunitat Valenciana forme "part activa" d'aquest acord científic d'àmbit estatal des de la "lleialtat institucional" perquè es convertisca "en un espai d'estabilitat" que "recupere, retinga i atraga talent".

    Durant la seua intervenció, el president ha posat l'accent en la necessitat de "superar les insuficiències" del sistema de ciència i tecnologia en l'àmbit nacional. "El dilema és: inèrcia o futur", ha postil·lat.

    "Alcem la insuficient xifra de l'1,2% que inverteix hui Espanya en recerca, quan hem assumit, davant Europa, el compromís d'aconseguir el 2% en 2020", ha asseverat Puig sobre aquest tema, i ha advocat per abandonar "la via lenta" en matèria d'inversions per a recerca i innovació. "Abandonem aquesta via lenta, perquè seguim ancorats en el nivell d'inversió de 2006", mentre "els nostres socis europeus -ha dit- s'han fixat ja un objectiu del 3%".

    D'altra banda, el cap de l'Executiu valencià ha instat a "aprendre de la ciència i els seus protagonistes", així com dels seus valors, per a fer front al "feix de crisi" que pateix Espanya.

    "Cap veritat de part és definitiva. I, per tant, mai pot justificar la ruptura de la convivència", ha assenyalat sobre aquest tema. "Raonem, dubtem, respectem -ha continuat-. Aconseguim, com en altres moments històrics de la nostra democràcia, modelar sentiments compartits, acceptem la diversitat en un marc d'igualtat per a totes les persones". "Aquesta Espanya que suma, aquesta Europa conviscuda ens ha fet millors a tots els pobles, a totes les persones que la formem", ha afirmat.

    El president ha declarat que, des de la Comunitat Valenciana, es defensa "un país de raons, enfront de la confrontació d'emocions" i "un país de ciència que aposte pel seu talent i que sume racionalitat i sentiment; cap i cor".

    El president ha emplaçat, d'altra banda, a "no oblidar" qüestions determinants per al futur com el "repte" del canvi climàtic, "les derivades del qual ens porten a episodis de sequeres cròniques com la que pateix especialment la província d'Alacant", i ha demanat "el compromís de totes les administracions" per a fer front a aquest problema i a altres reptes com el de l'envelliment de la població o el de l'impacte de la nova economia sobre el mercat laboral.

    Puig ha tingut també paraules en el seu discurs per a expressar l'agraïment a la Casa Reial pel seu suport a aquests premis i a la ciència, i ha mostrat, així mateix, el reconeixement i gratitud de la Generalitat i la societat valenciana a totes les persones premiades "per haver fet de la ciència i el risc intel·lectual la seua vocació permanent" i per "sumar les seues capacitats" des d'una mirada plural per a contribuir al progrés social.

    Guardonats de l'edició de 2017

    Per categories, el guanyador del Premi Rei Jaume I de Recerca Bàsica ha sigut el doctor en Ciències Químiques Fernando Martín García, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid. El jurat ha premiat el seu treball per fundar el camp de l'attoquímica teòrica, disciplina que possibilita calcular el moviment dels electrons i, per tant, predir reaccions químiques.

    En segon lloc, el Premi Rei Jaume I d'Economia ha recaigut en Carmen Herrero Blanco, matemàtica i catedràtica de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica des de 1986, per la preocupació implícita que existeix en la seua recerca pels problemes socials, especialment l'equitat. La professora, al costat dels seus col·legues de la Universitat d'Alacant, ha lluitat per aconseguir elevats estàndards acadèmics.

    El Premi Rei Jaume I de Medicina Clínica ha sigut atorgat a Josep Dalmau Obrador, actualment membre de l'Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer. El jurat ha reconegut la seua trajectòria investigadora en l'àmbit de les malalties cerebrals causades per mecanismes immunològics induïts pel càncer.

    D'altra banda, els membres del jurat han distingit amb el Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient a Anna María Traveset Vilaginés, professora de recerca en IMEDEA (CSIC-UIB) de Mallorca. La decisió ha valorat les seues aportacions al coneixement de la biologia reproductiva d'espècies vegetals amenaçades i l'ecologia evolutiva de les interaccions planta-animal, a més de la seua contribució a la divulgació dels ecosistemes insulars.

    El Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies, cinquena categoria, ha recaigut en la física i professora de Recerca del Centre d'Òptica del CSIC, Susana Marcos Celestino. El jurat d'aquests guardons científics ha premiat el seu treball en el camp de la visió física, particularment els seus estudis en imatge i diagnòstic ocular que han permés desenvolupar noves lents intraoculars i detectar patògens oculars i infeccions.

    Finalment, la guanyadora del Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor ha sigut l'empresària i enginyera informàtica Alicia Asín Pérez, fundadora de la companyia Libelium. Aquesta empresa es dedica al disseny i fabricació de sensors sense fils per a les ciutats intel·ligents. En aquest cas, la decisió del jurat ha valorat, entre altres qüestions, la inversió que cada any fa en R+D i que el 90% de la seua facturació prové de l'exportació.

    Pujar