El projecte de Biblioteca Expandida Deslocalitzada (BED) s'amplia amb activitats intergeneracionals per al veïnat de Beniferri
Estan concebudes com a espais de trobada, i oferixen un programa de tallers, exposicions, sessions fotogràfiques i enregistraments documentals
El projecte de Biblioteca Expandida Deslocalitzada, BED, desenvolupat a la Biblioteca Municipal Joan de Timoneda, de Beniferri, arriba a l'equador amb la inauguració simultània de dos exposicions que involucren nombrosos veïns i veïnes. Una és el resultat de l’Excursió fotogràfica realitzada el mes d'octubre passat, en la qual un grup d'aficionats a la fotografia va eixir a captar les imatges menys conegudes i més personals del poble. I la segona mostra quadres i làmines realitzats pels usuaris del Centre Municipal d'Atenció a les Persones Majors (CMAPM) local. La confluència de totes dues exhibicions, que impliquen persones de totes les edats, s'amplia amb una acció intergeneracional per a estrényer llaços de convivència entre la comunitat. En la trobada, prevista per al dissabte d'11.00 a 13.00 hores, els xiquets i xiquetes interpretaran lliurement les accions dels adults.
El projecte BED Beniferri ha generat en els mesos de novembre i desembre un programa que posa en el centre els veïns i veïnes, i totes aquelles persones que busquen llocs acollidors, integradors, de socialització i aprenentatge col·lectiu. La iniciativa manté activa en el CCCC (Centre de Cultura Contemporània del Carmen) una unitat de similars característiques - BED CCCC - des de setembre; i les dos desenvolupen el concepte de ‘Biblioteca del segle XXI’, que pretén consolidar-se i créixer.
Es tracta d'un projecte sorgit a partir de les preguntes plantejades pel bibliotecari, músic i escriptor Néstor Mir i l'arquitecte Javier Molinero sobre les noves funcions que poden acollir les biblioteques. Precisament, la Biblioteca Joan Timoneda, que acaba de celebrar els 20 anys d'existència, és un dels centres municipals amb caràcter de laboratori “per a la implementació d'esta nova manera de fer comunitat”, segons han explicat els dos organitzadors del projecte. La idiosincràsia de Beniferri, un poble de València amb un ampli percentatge d'habitatge residencial, ha assenyalat la necessitat d'esta mena de propostes.
La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha posat en valor el paper de les biblioteques com a “centres culturals dinamitzadors dels barris, obertes a les propostes dels veïns i veïnes, als centres escolars, a les associacions culturals o a les persones artistes”. “El personal bibliotecari –ha afegit- realitza una gran labor en este sentit i ara, a través de la col·laboració amb el projecte BED, podem ampliar i complementar alguns àmbits d'acció”.
Laboratoris per a l'escolta
A través d'una sèrie de ‘Laboratoris ciutadans’, els promotors del projecte, Néstor Mir i Javier Molinero, van recollir les necessitats plantejades per les persones que viuen a Beniferri. L'equip va assenyalar posteriorment de quines maneres podia incrementar-se la vinculació dels usuaris amb el centre per a generar al seu voltant una relació més activa. La implantació en Beniferri de la Biblioteca Expandida Deslocalitzada (BED) és una branca d'un projecte de llarg recorregut iniciat en 2019 en la Marina de València que, a poc a poc, s'ha anat consolidant. En el procés d'implantació de la ‘Biblioteca del segle XXI’ ha sigut determinant l'escolta de diferents agents socials. Els ‘Laboratoris ciutadans’ recullen i activen les propostes que les persones realitzen, canviant el seu rol habitual de consumidors pel de productors. El concepte de l'equip BED s'inspira en models ja existents en altres ciutats.
L'edifici de la biblioteca se situa en dos antigues alqueries construïdes en 1840 i 1900, rehabilitades per l'Ajuntament de València. El projecte BED compta amb el suport tant de la Regidoria d'Acció Cultural com de la Regidoria d'Innovació i Gestió del Coneixement.