Un projecte acadèmic recupera la memòria del barri de la Malva-rosa
El Museu Valencià d'Etnologia, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, i l'Associació de Veïns "Amics de la Malva", amb la col·laboració de la direcció i Departament d'Història de l'IES Isabel de Villena, presenten aquest proper dijous el projecte #MemorabilisMalva-rosa. Una iniciativa cultural i educativa de l'Equip 351 centrada en el repensament del passat més recent d'aquest barri marítim de la ciutat de València.
#MemorabilisMalva-rosa planteja la recuperació de la memòria viva del barri de la Malva-rosa a través del treball realitzat pels alumnes d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat de l'IES Isabel de Villena, amb la clara intenció de comprometre i implicar als seus veïns i veïnes, a més dels agents socials en la dinamització del barri i la creació d'un relat sobre la història del mateix.
Després d'adquirir determinats coneixements envers la importància de la memòria oral en la recuperació del relat històric del barri, els alumnes d'aquest centre educatiu han realitzat tota una sèrie d'entrevistes a persones majors del barri, les quals han compartit el seu passat recent i les seues experiències en aquesta demarcació. Unes intervencions que han quedat registrades per part dels alumnes fent servir el telèfon mòbil.
Posteriorment, els audiovisuals han estat allotjats a un canal de Youtube, pel que els materials resulten de domini públic. A més, amb aquests vídeos s'ha produït un documental, el qual es presenta aquest proper dijous 1 de juny, a les 18:00 hores, a l'IES Isabel de Villena.
En el projecte #MemorabilisMalva-rosa han participat 61 alumnes d'ESO i Batxillerat de l'IES Isabel de Villena, els quals han estat instruïts per quatre professors del centre per a la realització d'un total de 13 entrevistes.
L'essència dels barris
L'objectiu de #MemorabilisMalva-rosa rau en incidir en la necessitat de la recuperació de la memòria col·lectiva per tal de cohesionar les realitats socials contemporànies. El projecte pretén que els participants s'apropen a l'essència del passat més recent del barri a través de testimonis vius, amb el propòsit, no només, d'obtenir informació sobre el barri, sinó de posar en contacte a les múltiples generacions i agents socials que hi conviuen en el mateix.
Els alumnes participants en aquesta iniciativa han rebut formació bàsica per part dels tècnics del Museu Valencià d'Etnologia. Aquests els han mostrat la importància de la memòria oral com un element bàsic en la construcció de la història vital de les persones, a més de fer-los coneixedors de que aquesta constitueix un element patrimonial de primer ordre per a la consulta de les futures generacions.
Posteriorment, els participants en aquesta iniciativa també han estat instruïts en l'ús de càmeres i telèfons mòbils per a l'enregistrament de les entrevistes i la posterior realització dels audiovisuals, propiciant així un ús més enriquidor d'aquests aparells tecnològics tan familiars per a les joves generacions.
Durant tot el procés de producció, els alumnes i les alumnes han estat els encarregats de preparar els guions de les entrevistes i seleccionar els informants. Així mateix, han treballat junt a les famílies en la recollida de documentació, a més de realitzar les entrevistes a les persones escollides, les quals han compartit les seues vivències i experiències en espais comuns.
Aquest projecte suposa la segona edició de la sèrie Memorabilis, iniciada l'any 2015 amb el projecte germà #MemorabilisCampanar, desenvolupat al mateix barri de Campanar per l'institut públic localitzat en aquesta demarcació. Aquest va estar una realitat gràcies a la dotació del premi "Emergents. Estratègies d'Innovació Social en el Territori" que convoca la Universitat de València.
Tot i que cada projecte és absolutament diferent, els objectius de #Memorabilis pivoten sobre la creença de que l'estima del patrimoni i la memòria, per part de la ciutadania més jove, suposa un arrelament cívic més profund i la seua iniciació com agents dinamitzadors de la resta dels estrats generacionals i socials del barri, una qüestió fonamental per crear veïns i veïnes conscienciats amb el seu entorn.