La programació d’Arts Escèniques de la Universitat de València reflexiona sobre les dones en els marges amb el lema ‘Les altres’
‘La crítica’, que porta per primera vegada una actriu trans a la Matilde Salvador de La Nau, obrirà el dia 2 de febrer un programa de cinc espectacles, un festival de dansa i una mostra de teatre
La nova programació d’Arts Escèniques de la Universitat de València arranca en febrer amb ‘La crítica’, un espectacle teatral que portarà per primera vegada a la Sala Matilde Salvador de La Nau una actriu trans com a protagonista de l’obra. Aquest és el tret d’eixida a un programa que pretén reflexionar durant tres mesos sobre “les dones en els màrgens” baix el lema ‘Les altres’.
‘La crítica’, amb text i direcció de Jerónimo Cornelles, es representarà els dies 2 i 3 de febrer. Protagonitzada per l’actriu valenciana trans Candela Saus, el contingut de l’obra prové en gran part de les experiències personals de Candela. Es tracta d’un thriller que pren com a excusa una entrevista laboral per a parlar de la corrupció, el sotmetiment o la hipocresia del sistema, i evidenciar així mateix la violència masclista multiplicada per mil que pateixen les dones transsexuals. En 2022, s’estrena aquesta tercer part de la ‘Trilogia de la por’ composta per ‘Des de l’infern’ (2017) i ‘Threesome’ (2020).
Tots els espectacles començaran a les 19 hores, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau, i les entrades es poden adquirir en aquesta aplicació: https://events.fundacio.es/o/5. A més, cada dimecres hi haurà un col·loqui amb la companyia en acabar l’obra. En el cas de ‘La crítica’, hi participarà també ‘diversitats’, la iniciativa d’igualtat en la diversitat de la Universitat de València.
‘La crítica’ serà el primer dels huit espectacles programats entre febrer i abril, juntament amb el Festival Dansa València (del 4 al 8 d’abril) i la Mostra de Teatre Universitari que enguany celebrarà el seu 25 aniversari, del 27 d’abril al 13 juny.
“El que volem és reflexionar i reivindicar la igualtat en la diversitat a partir de les experiències personals de les protagonistes i del seu reflex en la dansa i la dramatúrgia, tant clàssica com contemporània. Els marges, on han estat condemnades a viure moltíssimes dones al llarg de la història, és el que ens preocupa: a nivell de gènere, social i fins i tot d’accés al coneixement”, explica la directora de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València, la professora Laura Monrós.
Seguint aquest fil, els dies 9 i 10 de febrer, INTRAT-Cía. Danza portarà a l’escenari ‘Draps bruts’, un espectacle que posa de manifest, davant un juí peculiar, la lluita de la dona per posicionar-se dins d’una societat merament patriarcal.
Komos Compañía Teatral tornarà a La Nau amb una revisió del clàssic d’Eurípides ‘Medea’, els dies 15, 16 i 17; i ‘Dance is my heroine’, un espectacle de dansa de Cristina Gómez, tancarà el mes de febrer (dies 23 i 24).
Març, mes de les dones
Aquest mes començarà amb un espectacle especialment adreçat al públic universitari més jove, ‘Spoiler Alert’, que representarà La Lola Boreal els dies 2 i 3, amb direcció d’Aurora Diago. En aquesta obra es qüestionen les realitats de dues generacions: la Generació Y, o millenials, marcada per l’inici de la digitalització; i la Generació Z, o centenials, nadius digitals acostumats a continguts infinits i immediats. En aquest context, els actors i les actrius furgaran per tal de mostrar les inquietuds reals de la joventut i la seua dependència social.
Rotunda serà l’obra per als dies 9 i 10, ‘Marina’, de Teresa Balló i Alejandra Garrido, que posarà en evidència la violència social contra les dones a partir de la història de la protagonista: alcohòlica i, per tant, sense drets. Sense dret a integrar-se en la societat, a fer-se amb la custòdia de la seua filla, a trobar treball..., fins arribar a una situació realment extrema.
Victoria Salvador és la directora de ‘L’inesperat’, de Fabrice Melquiot, a càrrec d’Inesperades Teatre els dies 23 i 24. Un espectacle íntim en el qual la protagonista, representada per tres actrius, aprofundirà, mitjançant el monòleg, en els seus sentiments després de perdre el seu amor.
Clourà el mes un clàssic, una de les comèdies més famoses de Shakespeare, ‘Como gustéis’, els dies 30 i 31, protagonitzada per Rosalinda, una dona desterrada de la cort que es disfressa d’home per a sobreviure en l’exterior. Una història d’amor en moltes de les seues formes; una història d’alliberament; i una obra sobre la mateixa naturalesa del teatre que interpretarà Teada amb direcció d’Amanda Harris.