elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El programa Romed de mediació amb la població romaní al Cabanyal estudia implantar-se també a la Font d’en Corts i a la Punta

    El programa Romed posa la mediació i la participació de les comunitats romanís com a centre de la seua acció i pretén afavorir la comunicació de la comunitat romaní amb l'Administració i amb la resta de veïns del Cabanyal. El programa s’articula a través de grups actius de mediadors, tots ells d'ètnia gitana, aspecte que facilita una comunicació més fluïda dels mediadors amb la comunitat romaní del barri.

    Els mediadors ajuden els romanís a integrar-se en l'entorn i també els ajuden en l'accés a drets fonamentals com l'educació, la sanitat o l'habitatge. També treballen temes relacionats amb la cultura o l'ocupació. Per exemple, els mediadors doten els romanís de les eines necessàries per a poder buscar un treball.

    El programa Romed està finançat pel Consell d’Europa i s’adequa al Pla de Rehabilitació Integral del barri del Cabanyal que està en marxa actualment a València amb el nom de "Va Cabanyal". El programa es desenvolupa al barri del Cabanyal des de desembre de 2015.

    En la reunió d’avaluació que ha mantingut la regidora d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, amb el responsable del programa, s’ha acordat que estudien també ampliar la mediació als barris d’en Corts i de la Punta. A més, s’ha determinat ampliar d’un a tres els grups de mediació que treballen als carrers.

    Concretament s’establirà un grup de dones que ja està en actiu i que té ja un itinerari de treball clar, un grup de joves que representa la majoria de la població romaní del barri i un tercer que establirà contactes amb els menors romanís del barri.

    Dins dels grups s'establirà una metodologia de treball participativa com està establida per Romed amb la finalitat que estos grups s'apoderen i de manera progressiva adquirisquen autonomia i major representació.

    Lozano ha assenyalat la importància del programa Romed ja que "significa baixar a la realitat, anar a les accions concretes, al carrer, amb la gent, per a solucionar els seus problemes reals". I és que "un dels problemes amb què es troba la població romaní del barri té molt a vore amb l'abandonament que ha patit este sector de població, que ha estat en moltes ocasions 'boc expiatori' de mals que han estat motivats pels intents de destrucció del barri".

    Pujar