El programa Fent Escola, Fent Cooperativa fomenta l’emprenedoria social entre l’alumnat
Durant el curs 2016-2017 s'ha desenvolupat l'activitat "Fent escola, fent cooperativa", un programa d'innovació pedagògica impulsat per la regidoria d'educació de l'Ajuntament de Valencia, i desenvolupat per Transversal Cooperativa Valenciana. Esta inciativa promou les cooperatives d'alumnes a través del programa "Fent escola, fent cooperativa". Una activitat que fomenta l'emprenedoria social entre l'alumnat de primària i secundaria, a partir del model empresarial cooperatiu i dels valors de l'economia social.
A través de "Fent escola, fent cooperativa" l'alumnat constitueix una empresa cooperativa per desenvolupar activitats econòmiques de producció o serveis a l'entorn del centre. Els beneficis econòmics de l'activitat es destinen a activitats socials i culturals per als grups d'alumnes, i una part s'ha destinat a finalitats socials, en col·laboració amb associacions o ong.
S'han constituït 8 cooperatives d'alumnes, dedicades a activitats de càtering, producció de sabó artesanal, projecció de cinema, edició d'una revista escolar, organització d'esdeveniments al centre o gestió d'una cantina. Els beneficis es destinaran a finançar visites a museus, festes de fi de curs, entrades per a cinema, excursions o per adquirir ventiladors per al centre. Les finalitats socials a les que s'aportaran part dels beneficis són majoritàriament associacions protectores d'animals o de suport a dones víctimes de violència de gènere, entre d'altres.
"El programa s'ha basat en una metodologia de treball per projecte i aprenentatge cooperatiu. Durant el procés, l'alumnat ha posat en pràctica competències comunicatives, matemàtiques, científiques, socials i emprenedores. Una experiencia molt positiva i que ens obri nous camins per a millorar el currículum dels alumnes", segons explica la regidora Maria Oliver. El treball a l'aula s'organitza en grups de treball, les decisions es prenen a partir de l'assemblea, i es promou el treball en equip, la investigació i l'experimentació de l'alumnat a partir d'un tema d'interès.
El programa s'ha desenvolupat en 8 centres d'educació primària i secundaria de la ciutat de València, i ha comptat amb la participació de 162 alumnes i 23 mestres i professors/es. L'activitat ha generat un ingressos de 3.000 euros, amb una inversió inicial de 1096. Es destinaran 345 euros a finalitats socials, en forma de donació a associacions o ong
L'activitat finalitzarà el proper dijous 1 de juny al mati, amb una trobada de les cooperatives d'alumnes i la presentació d'un documental que recull tot el procés. A l'acte participaran membres de Transversal Coop V., la regidora d'Educació Maria Oliver, i l'alumnat i el professorat que ha participat del programa. L'acte es realitzarà al centre juvenil del c/campoamor.
Les cooperatives d'alumnes estan reconegudes per la UNESCO, definint-les com "societats d'alumnes administrades per ells i elles mateixes, amb el suport de mestres, i amb vista a activitats comunes, inspirades per l'ideal de progrés humà basat en l'educació moral, cívica i intel·lectual dels xicotets cooperadors, mitjançant la gestió directa de la societat i el treball dels seus membres".