La primera edició digital del festival Serenates registra més de 6.000 assistents en línia
La pandèmia per coronavirus ha provocat situacions excepcionals en tots els àmbits de la vida i, especialment, en el cultural. La 33a edició de Serenates, el festival de música per excel·lència en les nits d’estiu a la ciutat de València, s’ha adaptat així al nou context generat per la covid-19 i ha estat emés en la seua totalitat en format digital. Aquesta nova experiència ha sigut un èxit en registrar un total de 6.396 espectadors al llarg de la desena d’emissions realitzades pels diferents canals d’streaming.
Organitzat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), entre el 24 de juny i el 3 de juliol, el festival ha estat seguit per una mitjana de 640 persones per cadascun dels 10 concerts programats, dels quals sis han sigut enregistrats ex professo per a l’ocasió, mentre que la resta s’han recuperat d’edicions passades o bé s’han creat a partir del muntatge digital de peces gravades anteriorment.
L’emissió en streaming de Serenates s’ha realitzat pels canals YouTube del Centre Cultural La Nau i de l’IVC (en els quals es poden recuperar tots els concerts fins al pròxim dia 24), a més de comptar amb la participació de MediaUni, la plataforma multimèdia online de la Universitat de València.
D’altra banda, la implicació dels i les intèrprets en xifres se situa en 928 persones, amb una important presència d’artistes joves (el 76 %), sent així les beneficiàries del festival més de 7.300 persones.
Des que va nàixer Serenates, fa ara 33 anys, el certamen ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions. En aquesta edició, hi han participat la Diputació de València, l’Ajuntament de València (Cultura, Joventut i Festes), el Palau de la Música, la Fundació Banc Sabadell, Caixa Popular, EASD València i Clemente Pianos.
La programació del 2020 ha tornat a ser heterogènia posant l’accent en la música composada i interpretada per músics valencians, deixant així palés que la música és un dels millors i majors béns culturals d’aquesta terra.
En aquest sentit, s’han fet diversos concerts de cambra, gravats al claustre de La Nau, on van actuar el grup valencià La Remembrança i les formacions musicals universitàries, o a la Capella de la Sapiència de l’edifici històric de la Universitat, que va acollir l’enregistrament del concert de València Baryton Project, un grup dedicat a la interpretació de música per a baríton (baryton pel seu nom en anglés), instrument de corda fregada de la família de la viola de gamba, d’ús habitual a l’Europa del segle XVIII i que va caure en desús.
Serenates 2020 també ha posat en valor la música del jove pianista valencià establit als EUA Jorge Tabarés, que va dedicar el seu recital a Alicia de Larrocha, una de les pianistes espanyoles més importants del segle XX; i ha apostat pel jazz de la mà de Cafè de Fel, un tàndem de poesia de vers lliure en valencià i música jazz, a càrrec de tres dones, i de la Jove Big Band Sedajazz amb 23 joves promeses valencianes, dirigides per Francisco A. Blanco Latino en el concert que van oferir el passat gener a La Mutant.
A més, Serenates va recuperar el fantàstic concert protagonitzat per la cantautora Maria del Mar Bonet, amb acompanyament de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’any 2014 que, amb el títol Bellver, va inaugurar l’edició del 2020; així com Cantúria Cantada, el concert amb què el ja desaparegut Carles Santos i el Cor de la Generalitat van obrir aquest mateix festival fa cinc anys.
Formació, creació i innovació són els valors intrínsecs de Serenates als quals ret homenatge cada any el festival amb una producció pròpia. La situació d’alerta sanitària d’enguany no ha permés una estrena però sí recuperar treballs anteriors a través de fragments d’espectacles creats per a Serenates durant l’última dècada per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’Orfeó Universitari de València i el Grup de Dansa de la Universitat de València, juntament amb estudiants d’altres centres d’ensenyaments artístics.
La cloenda del festival va anar a càrrec de l’Orquestra de València amb l’esglaiadora Simfonia núm. 12 ‘L’any 1917’ del compositor rus Dmitri Xostakòvitx, que va interpretar per primera vegada sota la direcció del seu titular, Ramón Tebar, enregistrada en maig del 2019 a la Sala Iturbi del Palau de la Música.